Anna.bg
Брак
02 февруари 2015

Има ли формула на любовта в брака

2 472
0
Има ли формула на любовта в бракаУчените от Вирджинския университет в САЩ са анализирали данни от проучване, в което става ясно колко са щастливи хората в брака и за колко щастливи смятат своите брачни половинки, пише Daily mail. И сега внимание – тези, които правят грешка във втория отговор, са пред много по-голям риск от развод.

Анкетата се провела в два етапа. С прекъсване от 6 години на съпрузите (по отделно) задавали два въпроса. Първият – по-щастливи ли са в своя брак, отколкото преди него. И вторият, как според тях ще отговори на същия въпрос съпругът/съпругата. В проучването участвали 4242 двойки. Оказало се, че само 40,9 на сто от запитаните съпружески двойки правилно познават отговора на брачната половинка. Впрочем, за шестте години между двете анкети от всички участвали двойки се развели 7 на сто.

Сред тези съпрузи, които успели да „познаят” отговора на своя партньор, се развели по-малко от 6 на сто, докато в групата, в която мъжете не успявали да оценят колко нещастна ще бъде жена ми след развод, се развели 13 на сто. В групата, където погрешно отговорили жените, разводите били 14,5 на сто.

Учените търсят тази разлика в правилата на „теорията на преговорите”. Ако мъжът смята жена си напълно щастлива в брака, той може да се опита да й прехвърли по-голяма част от семейните ангажименти. И ако тя в действителност не е особено щастлива, това може да се окаже „последната капка” и жената да вземе решение за развод.
Според резултатите от експеримента учените формулират „формулата на любовта” като щастие, което се получава в зависимост от това, колко е щастлив съпругът/съпругата.

Преди няколко години учените от Университета в Сиатъл изведоха формулата за дълговечност на брака. Наблюдението на семейния живот на 700 двойки в продължение на 10 години им даде възможност да предсказват вероятността от развод с точност до 95 на сто. В основата на този модел е анализът на споровете, възникващи между брачните партньори.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.