Anna.bg
Кариера
29 януари 2015

Гъвкавото работно време е полезно за здравето

1 348
0
Гъвкавото работно време е полезно за здраветоУчените от Университета в Пенсилвания, САЩ, са стигнали до извода, че работата без твърдо работно време на гъвкав график подобрява качеството на съня и съответно – влияе добре на здравето. Което от своя страна, прави хората по-ефективни на работа.
Стандартният график на работа от 9 до 18 ч. често води до дисбаланс между будното състояние и съня. Човек се чувства недоспал, което намалява способността му да се концентрира, да обработва информацията, разсейва го, а в някои случаи увеличава риска от различни травми.

Учените провели изследване, чрез което да изяснят изменял си се ситуацията, ако работниците получат възможност сами да контролират своя режим на работа и отдих. На участниците в проучването било казано да решат сами кога да работят и да почиват, а супервайзорите имали за цел да подкрепят личния живот на хората.

Анализът на данните от 474 служители показал, че година след началото на експеримента тези, които определяли сами работното си време, са спали 8 минути повече на нощ, в сравнение с тези, които били на обичайния твърд график. Според техните отзиви, качеството на съня им значително се е подобрило. Най-вероятно, това е станало благодарение на няколко фактора. Например възможността по-хармонично да организират живота си като цяло намалява нивото на стреса, а оттам дава възможност на човек да релаксира и да събере сили по време на почивката.

Работата може да бъде удоволствие и да вдъхновява почти като заплатата, но тя не трябва да бъде в ущърб на здравето, казва ръководителят на проекта Орфю Бъкстон. Вредният ефект от твърдото работно време може да бъде смекчен с намаляване на конфликта между работата и личния живот и с подобряване на съня.

Дневният сън с продължителност 30 до 90 минути би помогнал на компаниите значително да увеличат продуктивността на служителите си, сочи изследване от миналата година. Това дава възможност на мозъка да отпочине и да се „презареди”. Освен това изследователите са убедени, че необходимостта да се работи и да се получават резултати в точно определено време също пречи на творческата дейност. Нали все пак идеите не хрумват по разписание, те често се появяват именно тогава, когато човек престане да се опитва да ги изстиска от мозъка си.
Източник
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.