Anna.bg
Брак
25 януари 2015

Защо са критични четвъртата и седмата година от брака? Правилото идва от зората на живота

3 296
0
Защо са критични четвъртата и седмата година от брака? Правилото идва от зората на животаХелън Фишър, известен американски антрополог от Ратгерския университет, смята, че стремежът на двойките да се разделят на четвъртата или на седмата година от брака е обусловено от аналогичното поведение на нашите далечни предци. Тя прави това откритие, докато събира материалите за своята книга „Анатомия на любовта – естествената история на моногамията, измяната и развода”. Изследователката анализира данни за разводите в различни страни и обръща внимание на факта, че макар и средната продължителност на брака да е 7 години, разведените най-често се разделят на четвъртата година от съвместния си живот.

Впечатляващо е, че тази статистика най-често засяга двойките, които са в пика на своята детеродна възраст – мъжете късат отношенията си на 25-29 години, а жените – в периодите от 20–24 години и от 25 до 29 години.
Според мнението на биоложката, това поведение е ехо от далечното минало. В обществата на ловци и събирачи жените са раждали примерно веднъж на четири години. На тази възраст децата са преминавали към обучение и възпитание от цялото племе, а родителите получавали възможност да си изберат нов партньор. От гледна точка на еволюцията такава стратегия дава възможност да се остави генетично по-разнообразно потомство. В този смисъл, разводът на четвъртата година от брака може да е рудиментарен остатък от тази древна епоха на развитие на човечеството.

Наблюденията в природата помагат да се намери отговор на въпроса защо много хора се разделят, когато децата им са вече пораснали, смята Фишър. И отново прави паралели, този път с представителите на фауната. Например, 90 процента от птиците правят семейни съюзи, за да създадат и възпитат потомство, но и пернатите остават заедно само до момента, когато малките им започнат самостоятелен живот. „Птицата, която мъти яйцата си, ще умре от глад, ако партньорът не я храни. Само някои от бозайниците са в същото положение. Например, лисиците имат много рядко мляко и са принудени непрекъснато да кърмят малките си и да чакат, докато мъжките им донесат храна в дупката. Когато порасналите лисичета се отделят от родителите, те също се разделят”, обяснява Фишър.

Изследователката отбелязва, че само 5 на сто от бозайниците се обединяват в семеен съюз за отглеждане на децата си. Сред приматите този показател е доста по-висок – 25 на сто от видовете са моногамни.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.