Anna.bg
Любопитно
25 януари 2015

Природата унищожила хората на остров Пасха

2 012
0
Природата унищожила хората на остров ПасхаУчените от Оукландския университет в Нова Зеландия откриха защо е изчезнала полинезийската цивилизация Рапануи от остров Пасха, съобщи Wall Street Hedge. Въпросът защо са измрели хората от тази цивилизация отдавна предизвиква спорове в научните среди. Според едни причината за измирането е недостиг на природни ресурси на острова, а според други – че са ги убили болестите, донесени от европейците. Няма научни доказателства за нито една от тези хипотези. Ново изследване предлага друго обяснение на този исторически факт. Според учените, за радикалното намаляване на популацията на острова е причина суровата околна среда още преди появата на европейците през 1972 г. Сред факторите са намаляването на валежите и влошаването на почвата.

В процеса на изследване учените анализират и датират 428 оръдия от вулканично стъкло, намерени на различни места на остров Пасха. Датирането помага да се определи кога обитателите на Рапануи са използвали природните ресурси в различните части на Великденския остров. Според учените, взаимната връзка между влошената околна среда и изчезването на хората може да помогне на други учени в анализа на замирането на аналогични древни цивилизации.

Великденският остров е открит от холандски моряци на 5 април 1922 г. В този момент обществото на Рапануи и неговата култура са вече в упадък. Моряци от Перу нападат години наред острова и хващат в плен всички наред, включително вождове и местни жреци, които са пазители на устната история, традициите и местната йероглифна писменост. След протестите на Англия и Франция перуанците връщат тези, които са останали живи. Но към 1877 г. на острова живеят едва 111 души. Смята се, че първите преселници на остров Пасха са дошли в края на IV в. от н.е.
Източник
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.