Anna.bg
Зависимости
17 януари 2015

Да живееш със зависимостта

1 570
0
Да живееш със зависимосттаКато правило, зависими хора наричаме наркоманите, алкохолиците, играещите в интернет. Ангажирани с тази зависимост са всички, свързани с тях – съпрузи, родители, деца... Те попадат в групата на съзависимите, на тези, които заедно с боледуващите свои роднини и приятели изпитват на свой гръб техните проблеми.

Тези близки хора обикновено имат силна емоционална връзка със зависимите. Тя може да се проявява различно – с желание да помогнат, да окажат помощ, да подкрепят. Една от особеностите в поведението на близките е неспособността да усетят и да отстояват своите лични граници. „По този начин може да общуваш с мен, а по другия – не”.

Сякаш от съзависимия човек се излъчва послание: „Прави каквото искаш, само не си отивай, няма да го понеса!” Проблемът се таи в един от най-мощните страхове на съзависимия – страхът от предателство, страхът да остане сам. Представете си как се чувства една майка, която току-що е научила, че синът й е наркоман и след първия скандал усеща пропаст между нейното мислене и поведението на любимото дете. Представете си кошмара на влюбеното момиче, което получава три яки шамара от пияния си приятел, и това започва да се повтаря и повтаря.

Съзависимият човек може да допуска да го оскърбяват, да го унижават, да се държат гадно, да приема решения на партньора, които са му дълбоко чужди и всъщност неприемливи. Същият този син наркоман започва да ругае по най-отвратителен начин майка си, да изнася ценни вещи от дома, а нейната единствена реакция е да плаче неутешимо и да го моли да не постъпва така. Идеи като да му прибере ключовете от апартамента или да обсъди с него вариант да живее отделно я довеждат до пълен шок. Майката е убедена, че той няма да оцелее без нея. Или с него ще се случи нещо – обхваща я чудовищно чувство за вина, с което не е способна да се справи. Тя смята, че синът й е абсолютно неспособен да води самостоятелен живот.

Психолозите казват, че съзависимият човек е склонен да инвалидизира зависимия. У него нараства и укрепва представата, че той е некадърен и неспособен да взема решения. От своя страна това пък води утвърждава у зависимия неспособността да преодолява препятствия и да си поставя каквато и да е цел. Разбира се, в това има нещо вярно – зависимите хора обикновено много трудно понасят проблемите и лишенията. Рядко можете да ги похвалите, че са самостоятелни и отговорни.

Как някои хора стават съзависими? Отговорът може да се намери в предположението на психолозите, че тази съзависимост е свързана с известна незавършеност на развитието в ранното детство. Всеки човек, който е бил обгърнат с майчина любов и грижа, е напълно в състояние да премине към психологическа автономия. За тях са достъпни два режима на действие – единият заедно с някого, другият – отделно.
Ако детето не е получило толкова подкрепа и грижа, колкото му е било необходимо, за него е много трудно да се отдели, да живее самостоятелно. Такива хора до края на дните си стават съзависими възрастни.

Каква е възможната психологическа помощ за съзависимите личности? Това е помощ в процеса на психологическото израстване. Важно е да се осигурят условия този човек да осъзнае своите истински желания, чувства, емоции. Особено трудно за него е да приеме собствените си агресивни чувства и желания.

Другата стратегия за психологическа помощ може да се насочи към признаването на собственото безсилие. Колкото и опити да предприема съзависимият човек, за да промени ситуацията – трябва да успее да си признае, че не му се получава. Признанието, че „не всичко в този живот е подвластно на моята воля, аз не съм всемогъщ” често е първата стъпка, която връща поне капчица отговорност у зависимия партньор и поне малко го извежда от състоянието на инвалидизация.

По света съществуват общества на близки и роднини на алкохолици, които по примера на обществото на анонимните алкохолици оказват подкрепа на съзависимите хора, на които се налага да споделят живота си със зависими. Те се наричат Ал-Анон. Такива две групи има и в България – във Варна от 2008 г. и в София. Участниците в тях вярват, че алкохолизмът е семейна болест и че има стъпки към преодоляването на проблема.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.