Anna.bg
Детето до 6 години
10 януари 2015

Ако детето отказва да яде

2 165
0
Ако детето отказва да ядеДетето упорито отказва да се храни, мръщи се, мънка си нещо, рови в чинията и не изяжда дори половината от количеството в нея. Понякога изпада даже в истерия. Позната ситуация за половината от родителите, които имат малки деца. Повечето въпроси намират решение с времето, други са свързани със здравословни проблеми, но те са често незначителни - само от 3 до 10 процента от децата имат нужда от консултация с лекар или диетолог заради медицински заболявания.

Как да се справим с нежеланието на детето да яде, има ли някакво лесно излизане от подобни ситуации, се питат мнозина.

Превърнете храненето в ритуал
Децата обичат дисциплината и реда, те са в период, в който се учат да бъдат част от контекста на социалния живот. Детето разбира, че то е важен член на семейството, а това чувство се изгражда продължително време. Ако няма определен режим на хранене, който да включва точни часове, участие в подготовката на масата, използването на свои прибори или родителите не сядат и не се хранят заедно с него, това е ясен сигнал, че липсва структура. Не че то разбира какво точно е това, но интуитивно усеща несигурност и нестабилност. Нека детето помогне в подготовката на масата, стимулирайте го, като му обяснявате какво сте сготвили, колко приятно ще бъде да се съберете цялото семейство. Няма значение дали говорим за семейство с двама родители или един, на когото е отредено отглеждането на детето.

Никакво безразборно похапване
Една от основните причини децата да отказват да се хранят е постоянното и неконтролируемо даване на храна. Малко кексче, сок, кремче, плод, сладолед, шоколад и други с високо съдържание на калории. Така детето получава необходимата доза, а когато дойде време за основното хранене - отказва. Не оставяйте опаковки със сладки неща на леснодостъпно място. Опитайте се внимателно да скриете лакомствата за около две седмици, детето ще забрави за вредната привичка.

Започнете с малка порция
Грешката, която допускаме като родители, е да напълним чинията на детето с голямо количество храна - така се успокояваме, че, дори и да сме сипали повече, ще се изяде. Започнете с малки порции, обърнете внимание кое ястие детето мрази. Направете следното - сипете в близост едно любимо и едно нелюбимo. Ако обича кисело мляко, а мрази картофи, то една такава комбинация може да накара детето да изяде с удоволствие картофите.

Планирайте и гответе заедно
Децата обичат да се чувстват необходими, както и ние, възрастните. Нека детето бъде ваш помощник в приготвянето на вечерята. Оставете го да седне до вас, когато започвате да готвите. Кажете му какви продукти ще използвате, колко са вкусни, какви красиви цветове имат и защо са важни за здравето. Изберете езикова форма, която да отговаря на неговата възраст. Дайте му възможност да се включи в част от подготовката, която не е опасна за него: да бели яйце или да подрежда краставичките в чинийката. По-късно детето ще се възхищава на собствената си работа и ще си хапне с удоволствие.

Не започвайте война
Изнервяме се, нали, когато детето започне да бърка с лъжичка в чинийката и да не слага нищо в устата. Не повишавайте тон, не го обиждайте и не му казвайте: какво се инатиш, докога ще те чакам или подобни. Ще бъде жалко, ако превърнете удоволствието от храната в ненужна дискусия. Не правете драма, а мислете за спокойната обстановка, която трябва да цари на масата.

Използвайте метода на селективното внимание
Много удобен и съвършено лесен метод за прилагане и изпълнение. Мотивирайте детето преди самото хранене, а не когато държи лъжичката в ръка. Не го карайте да се чувства принудено, като му натяквате да не се глези, да не се инати или да се прави на интересно. Тогава се получава обратният ефект - детето свързва храната със стрес и безпокойство. Мотивирайте го с вкусен десерт, който ще получи по-късно.

И не забравяйте - детето е личност, а не кукла. То се чувства щастливо, когато се храни заедно с всички и не е оставено самотно пред чинията със супа.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.