Anna.bg
Семейно здраве
07 януари 2015

В студеното време пазете носа

1 111
0
В студеното време пазете носаУчени от Йейлския университет доказаха, че завиването на носа с шал в студените дни снижава значително риска от простудни заболявания. За това информира The Daily Telegraph. Изследователите отбелязват, че всеки пети човек се явява носител на риновирус (това е най-честата причина за появата на ринит и простуда), но имунната система възпрепятства неговото разпространение в организма. Учените обаче казват, че при охлаждане на носа под 5 градуса по Целзий имунната система престава да се съпротивява на вируса. „Доказахме, че способността на организма да се противопоставя на вируса отслабва, когато температурата на отделна част от тялото става по-ниска от общата температура на цялото тяло“, казва проф. Акико Ивасаки.
Тя подчертава, че съгласно получените данни ниската температура влияе толкова силно на имунитета система, колкото и самият вирус. The Daily Telegraph пише, че учените стигнали до такъв извод след опити върху мишки – те сравнявали имунната сила на организма срещу риновируса при температура на животните 37 градуса и 33 градуса.
Досега бе прието да се смята, че повишеният брой на простудните заболявания е свързано с това, че в студеното време хората се намират в топли, зле проветрявани помещения, където вирусът бързо се разпространява.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.