Anna.bg
Любопитно
27 декември 2014

Какво да направим, за да сбъднем новогодишните си желания

2 589
0
Какво да направим, за да сбъднем новогодишните си желанияНова година чука на вратата. По традиция изпращаме старата с пожелание новата да е по-добра, по-успешна, по-късметлийска, по парична, по-сбъдваща мечтите и желанията ни.
Така сме устроени – да вярваме в доброто. На Нова година си пожелаваме нещо и чакаме то да се сбъдне. Понякога си пожелаваме и повече неща. Какво да направим, за да сбъднем мечтите си?

Първото, което е необходимо, за да сбъднем новогодишните си желания, това е да си изясним какво точно в крайна сметка искаме.
Ако се замислим, ще се окаже, че ние често просто не си разрешаваме да мечтаем, а се ръководим от ориентири, които ни диктува обкръжаващият ни свят. Даваме ви пример: „Да се омъжа през новата година“. Помислете дали това е наистина вашето желание или е по-скоро страстна мечта на вашите родители. Неслучайно казват, че от желанията си трябва да се боим, тъй като те се сбъдват. Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне: приемайки за собствени мечти стереотипи, наложени ни от околните, рискуваме да получим това, което в действителност не ни е нужно. Затова пробвайте честно да признаете пред себе си какво точно искате. Представете си, че всяка, дори най-невероятната мечта, е изпълнима – каква тогава ще бъде тя? Какво ще ви направи щастлива лично вас? Животът всеки миг е готов да ни поднесе най-невероятните изненади - главното е да намерим у себе си смелост да заявим истинските си желания.

Второ, превърнете желанията си в цел.
Традицията да се пожелават мечти в новогодишната нощ съществува у много народи – разбира се с някои вариации. У американците например е прието не само да се пожелава нещо, а да се дава обещание пред себе си, че нещо ще се направи през настъпващата година. Такива обещания американците наричат новогодишни резолюции. Пробвайте и вие да последвате тази практика – да превърнете желанието в цел, при това формулирайте целта по всички правила, с обозначение на конкертния очакван резултат. Например, вместо традиционното новогодишно пожелание „да отслабна до лятото“ си обещайте всяка седмица два пъти да посещавате фитнес залата. Вместо да си пожелавате да научите да пестите пари, поставете си задача от всяка месечна заплата да отделяте по 10 на сто.
Колкото по-точни и детайлни са формулировките, толкова по-просто става да претворите мечтите си в реалност.

Трето, заявете открито мечтите си.
Това е метод за смелите, но именно той често се оказва залог за успеха. Пробвайте да нарушите традицията да се запазват новогодишните желания в тайна и ги споделете с обкръжаващите ви. Може да се ограничите в тесния кръг на своите близки, привличайки по този начин подкрепата им в осъществяване на желанието. Може да се решите и на създаване на специален блог или да се присъедините към интернет група от единомишленици. Така например на сайта с название startaresolution може не само да заявите своите новогодишни пожелания пред целия свят, но и да получите поддържката на специален „наставник“, а така също и на ползватели на сайта със същите или сходни цели и мечти.

Четвърто, визуализирайте желаното.
Ако никога не сте създавали „карта на желанията“ или „дъска на визуализацията“, пробвайте да го сторите през отиващата си година. Дори най-отявлените скептици признават този метод за ефикасен и вдъхновяващ. Да се направи карта на желанията, не е трудно: трябва само да се поровите в собствените си фотографии и да потърсите в същото време картинки, илюстриращи вашите мечти, а след това да съставите от тях колаж. Тайната е проста: нашето съзнание реагира по-силно на образите, отколкото на думите, което означава, че подбирайки картинки, олицетворяващи нашите мечти, ние си обезпечаваме мощна мотивация за постигане на желаното.

И пето, следвайте правилото на малките крачки.
Съблазънта да се откажем от поредната амбициозна мечта (или да я отложим до следващата година) често възниква заради баналния страх от несправяне с поставената цел – много сили са необходими, за да се отслабне до лятото, да се купи нов автомобил, да се получи висше образование, да се научи добрата кулинария. Спасението от този страх, граничещ с паника, е методът на малките крачки. В края на краищата за изпълнение на желанията си имате на разположение цели 365 дни – време предостатъчно за осъществяване на най-смелите проекти.
Планирайте какви точно действия трябва да предприемете за достигане на вашата цел – утре, следващата седмица, следващия месец.
С всяка нова - дори малка стъпка, вие сте все по-близо до целта, а това означава нова порция вдъхновение да продължите по пътя за сбъдване на мечтата...
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.