Anna.bg
Кариера
27 декември 2014

Три разпространени мита за работата

1 832
0
Три разпространени мита за работатаИма много митове, които не ни позволяват правилно да се ориентираме в живота и в конкретни ситуации. Понякога не успяваме да намерим подходящата за нас работа и да направим кариера точно заради погрешните си схващания.

Мит 1. Високата интелигентност е гаранция за получаване на добра работа
.
Кой не е запознат с фразата: "Ако ти си толкова умен, защо сме бедни?". В действителност, хората с умствени способности над средната интелигентност много по-често си търсят работа и печелят по-малко от обикновеното. Неотдавна основател на консултантската компания «RiskKnowledge» на Maurice Юинг стигна до заключението, че високите професионални успехи не позволяват висока интелигентност. Причината е, че силно интелигентните хора трудно се побират в съществуващите стандарти. И работодателите наистина не благоприятстват "звезди" с прекомерни амбиции, предпочитайки прости "работни коне". Интелектуалците не са склонни да демонстрират своите качества, убедени, че те така и така ще останат недооценени.

Мит 2. Ако оставате да работите повече от работното си време, това ще облагодетелства началниците.

Много работници са склонни да остават да работят извънредно, надявайки се, че началниците ще се облагодетелстват от това и ще им се отблагодарят. Мит. Изследователите Ayelet Gniizi от Университета на Калифорния в Сан Диего, и Николас Epley от Чикагския университет са установили, че това е безсмислено. Истината е, че в повечето случаи допълнителното работене не влияе на резултата и на свършеното. Дали ще работите една седмица или две, е до голяма степен без значение. Но ако включите в доклада си или в предварителния проект три седмици вместо две за изпълнение на дадена задача, това може да има по-скоро обратен ефект. Вашето "натягване" пред шефа вместо да бъде изтълкувано като "много работене", може да е причина за осуетяване на договор с клиента, за който преговорите са насрочени точно на договорената дата. Вие несъмнено ще получите титлата небрежен и дори да се сдобиете с понижаване или уволнение.

Мит 3. Стресът се отразява негативно върху всичко, включително и върху работа

Изглежда очевидно, че негативните емоции не дават добър резултат. Но се оказва, че не е точно така. Понякога стресът на работното място може да допринесе за производителността на труда. Това е заключението на експерти от университета в Ливърпул.
Ако се чувствате ядосан, защото не ви се получава нещо, тогава вероятно стресът наистина е негативен. Въпреки това, този гняв може да има конструктивна стойност. Първо, можете да получите опит, който да бъде използван в бъдеще - например при преместване на друга работа. Така, че горчивият опит от стресовите ситуации може да ви помогне да ги избягвате в бъдеще. В този смисъл понякога стресът е приятел.

Като цяло, нашето разбиране за някои области на живота може да се различава съществено от това, което е в действителност. Най-добре е да не разчитаме само на логически разсъждения, но на своя практически опит.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.