Anna.bg
Коса, грим и нокти
22 декември 2014

Как да се погрижим за косата през зимата

1 661
0
Как да се погрижим за косата през зиматаЗа да остане косата сияйна и жива през зимата, грижата за нея трябва кардинално да се различава от това, което правим през есента или пролетта. Резките спадове в температурата през зимата са главният враг на хубавата коса.
Тъй като студът забавя циркулацията на кръв в кожата на главата, а вследствие на това косата чувства недостиг на хранителни вещества. Кичурите изглеждат посивели и сухи, забавя се растежът на косата. В някои случаи тя може да започне да пада по-активно, да цъфти по крайчетата или да се наелектризира.

Шампоан и витамини
За да не се травмира косъмът, през студеното време трябва да използвате шампоан с мека формула, подходящ за вашия тип коса. Не трябва да се забравя и активната употреба на витамини. Особено ценни са витамин А и витамините от групата В – те подпомагат активизирането на растежа на косата. Полезни са също витамините С и Е. Пиенето на витамини не е достатъчно, добре е да използвате специалните защитни витаминозни маски. Можете да ги приготвите и в домашни условия (с плодове, с масла и течни витамини) или пък да си купите от аптеката.

Хидратиране
Освен това през зимата въздухът в помещенията е сух и корените на косата се пресушават. Процесите в тъканите на организма не успяват да се адаптират към рязката промяна в температурата. По същата причина страда и косата – тя не се подхранва добре, не се хидратира и става много уязвима.
Битка с пърхота
Много често заради по-дългото носене на шапки кожата на главата започва да страда от пърхот. За да се възстанови бързо кожата, е добре да използвате смес от рициново, маслиново и репейно масло. Тази маска бързо отстранява пърхота и връща блясъка и еластичността на косата.

Правилно хранене
Не по-малко важен за поддържане на здрава и красива коса е и вашият начин на хранене. Особено през зимата не пропускайте да заредите организма си с витамин Д, който е полезен и за вашата коса. Той се съдържа в млякото, яйчения жълтък, краве масло и бобови храни. Избягвайте, доколкото е възможно, честата употреба на сладко и наситени животински мазнини.

Откажете се от гела
Помнете, че особено през зимния период от годината не трябва да се злоупотребява с употребата на лак за коса, гелове и други оформящи прическата препарати. Твърде честото им нанасяне влияе негативно на състоянието на косата. При избора на такива препарати обърнете внимание на съдържанието на спирт – то трябва да бъде възможно най-малко. Спиртът пресушава косъма и помрачава блясъка и еластичността му.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.