Anna.bg
Семейно здраве
21 декември 2014

Боли ви гърло – яжте сладолед

2 511
0
Боли ви гърло – яжте сладоледЗападноевропейците и американците си похапват сладолед или студен йогурт, когато ги мъчат болки в гърлото. Този начин на лечение е в пълна противоположност с това, на което са ни учили още в ранното детство: горещ чай или затоплено прясно мляко, вълнен шал и даже компрес с ракия, както и да използваме мазила със затоплящ ефект, например популярното китайско чудо. Последователите на лечението със студено обаче предупреждават за някои слабости в метода като например да не давате сладолед на малки деца; при висока температура да не използвате студени напитки или храни; появят ли се съмнения за ангина — да потърсите медицинска помощ, понякога антибиотиците са единствената алтернатива.

Какви са предимствата?
Естествено обезболяване
Преглъщайки сладоледа, ние обезболяваме нервните окончания в гърлото. Много от нас си спомнят, че след операция на сливиците се препоръчваше сладолед, студени напитки или кисели сливи и плодове. Естествената анестезия обаче не е продължителна, студеното успокоява само временно лигавицата.

Временно успокоение
По-лесно преглъщаме и речта ни става ясна, не се затрудняваме да говорим и произнасяме цели изречения. Това става заради оглаждане на възпалените места, при което кръвоносните съдове се стесняват и чувстваме успокоение.

Бактериите са в шоково състояние
Бактериите не могат да се размножават при ниски температури. Това е още една научна истина - студеното парализира агресивността на бактериите и ограничава способността им да завладяват бързо устната кухина и гърлото. Не забравяйте, че това е само една временна мярка. Само определен вид лекарства и лечение може да спре агресивните бактерии.

Поддържаме необходимите калории
В 100 грама сладолед има от 120 до 250 калории. Сладоледът е мек, минава лесно през гърлото и не дразни, както твърдата храна. Щадейки лигавицата, ние пестим енергия, получавайки нови калории.

Студеното затопля
Да, и това е азбучна истина. Когато сложим студен компрес около гърлото, започва временно свиване на кръвоносните съдове, циркулацията на кръвта намалява и болното място се успокоява. Когато махнем студения компрес, започва бързо възстановяване на движението на кръвта, а това води и до затопляне на гърлото

Сладолед с джинджифил
Не всеки вид сладолед обаче помага. В САЩ са разработили специални рецепти, които съдържат мед, джинджифил, портокалов и лимонов сок. В някои рецепти има кайенски пипер, познат у нас повече като чили, и бърбън.

Със сладолед и студени напитки може да се опитаме да успокоим силната болка в гърлото само през първите два-три дена. Ако това не помогне, на помощ идва изпитаният от много поколения метод - горещ чай и затоплящи компреси.
Снимка: Ива Дечева
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.