Anna.bg
Психология
07 декември 2017

Как да разпознаем слабите страни на човека по профила му в социалните мрежи

1 753
0
Как да разпознаем слабите страни на човека по профила му в социалните мрежиСпециалистите са единодушни: днес, за да опознаем по-добре човека, е достатъчно да изучим профила му в социалните мрежи. Завързвайки ново познанство, ние първо намираме него или нея във Facebook и внимателно изучаваме информацията: снимки, общи познати, лайквания. Акаунтът обаче е нашата подаръчна опаковка, подобрена версия, показан в най-удачния ракурс за човека. А как стоят нещата с недостатъците? Как да се научим да определяме слабите страни на човека, без да обръщаме внимание на неговия безоблачен живот във фейса?
Изучавайки стотици профили, опитните психолози са отделили няколко типа «социално-мрежево» поведение, по което може да определим кой стои през нас, пише psychologies.ru.

Тип «потаен»
По правило такъв ползвател е със закрит профил. Освен това той не пуска информация дори за приятелите си, а снимка в профила отсъства. «Това е типичен интроверт - обяснява семейният психолог Юлия Токарская. – Възможно е такъв човек да се опитва да е в крак с модата, заради което е и завел акаунт във Facebook, но с това всичко приключва. На него му е сложно да поставя живота си на показ, да споделя информация за себе си. Потайният тип поведение може да говори и за това, че ползвателят изпитва емоционални трудности. Най-мрачният вариант - депресия, при която човек се старае въобще да не влиза във връзка с външния свят».

Тип «споделящ»

Акаунтът на такъв ползвател напомня хрониката на служба за моментален мониторинг в целия интернет. На страницата си той споеля всичко без значение какво: рецепти, новости, картинки.
«Такъв ползвател се опитва да угоди на всички и на момента – смята Токарская. – Той няма свой образ, няма свой стил, той е тип «тюрлюгювеч». По правило такъв човек живее на принципа копи - пейст, без да става източник на интересни идеи. Той може да има скрити таланти, но дори не ги смята за такива или пък се притеснява от тях».

Тип «Dolce vita»

Ако видите акаунт, в който фотография от Малдивите се сменя със залез над Лондон, не бързайте да завиждате. Не винаги това е vita и dolce. Пред вас не е заклет пътешественик или сибарит, а по-скоро самотен човек, който се бои да открие пред околните своята печал. «Вижте какъв интересен и разнообразен живот имам!» - крещи всяко фото на стената на такъв ползвател. Често обаче зад всичко това се крие дълбоко нещастен човек. Разнообразието на места и събития може да говори за това, че на този човек му е тежко да остава насаме със себе си и той надява маска на винаги щастлив човек. На него му е важно да знае, че животът му служи някому за пример: така той се избавя от усещането за безсмислеността на случващото се.

Тип «откровен»
По статуса на такъв ползвател може да се проследи как се променя неговото настроение - буквално по минути. Той подробно разказва за това, допълняйки поста си със статуси «озадачен», «в приповдигнато настроение», «щастлив» и т.н.
«Когато човек е излишно открит към света, той споделя емоциите си с всички постоянно. Може да публикува дори най-интимните моменти, например снимка в прегръдка с партньора в леглото - казва психологът. – Това е неговият способ да покаже, че е «свой». Този човек вероятно някога е бил отхвърлен социум или просто се бои от това и се старае на всички да се хареса, за да не бъде отхвърлен».

Тип «сексуалността е моето второ име»
Такъв човек – било то мъж или жена, знае как да се покаже и особено своето тяло. Преглеждайки страницата на този ползвател, можете да го видите в най-различни ракурси, при това на повечето снимки той ще бъде полусъблечен.
«Ако говорим за желанието да се направи впечатление, сексуалността винаги е стопроцентно попадение - обяснява психологът Юлия Токарская. – Публикувайки фотографии на своето тяло, авторът очаква поощрение и следи за броя на лайковете. В основата на подобно поведение стои ниска самооценка и отсъстствие на вяра в себе си. Това говори още за факта, че този човек се намира на базово ниво на развитие, когато в системата на ценностите преобладават физиологическите потребности».

Тип «в стремеж за идеално тяло»
В неговия профил ще видите идеално спортно тяло в най-удачните ракурси. И става дума не за професонален спортист, за когото спортът е смисълът на живота, а за обикновен човек, който е луд по тялото си.
«Ако у човека е сформиран адекватен образ на неговото тяло, той ще е напълно удолетворен от него. Ако той не приема тялото си, това бързо се превръща в проблем - споделя Юлия Токарская. – Такъв човек непрекъснато трансформира себе си: в ход са пластични операции, постоянни диети, спорт. Хората с изкривен образ на тялото си често изпитват трудности в сексуалния живот и като цяло обикновено са нещастни».

Тип «майстор на селфи»
Където и да се окаже такъв ползвател, той обезателно се фотографира. На лицето му е застинало едно единствено изражение и се създава усещане за фотомонтаж, все едно един и същ портрет е направен в различни кадри. «Ако това беше просто самовлюбване! Уви, далеч не е така. Голямото количество селфи в профила говори за крайно ниска самооценка на ползвателя. Той се опитва всеки път, едно след друго да убеди самия себе си в това, че наистина е красив. Той не вярва, не цени и не обича себе си, затова се фотографира на всеки 15 минути. Това е една от проявите на нарцисизма, в основата на който винаги е ниската самооценка».
И така, в основата на много показвания в мрежата лежи ниската самооценка на ползвателите. Такива хора изпадат в зависимост от социалните мрежи, не се наслаждават на момента, а бързат да демонтрират своите постижения пред другите, за да получат одобрение. На тези ползватели е необходимо постоянно да получават потвърждение на своите ценности отвън, за тях е важен всеки коментар, тъй като именно от мнението на околните се формира и тяхната представа за тях самите. Социалната мрежа се превръща в способ да се направи впечатление и тази цел замества по-нажната – да бъдеш някой. Не за другите, а за себе си.
Познахте ли се в някое от описанията? Не бързайте да се отчайвате: в една или друга степен тези характеристики са свойствени за всеки от нас. А ако сте забелязали, че вие едно към едно се вмествате в някоя от характеристиките – винаги има решение на проблема. Защото дори осъзнаването на един проблем вече е половината от неговото решение.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.