Anna.bg
Психология
02 ноември 2017

Жените, които спят повече, са по-умни

499
0
Жените, които спят повече, са по-умниУчените доказаха защо жените трябва да спят повече от мъжете, пише elle.ru. Тук не става въпрос за някакви феминистки истории, нито за това кой от семейството е по-голям любител на късните тв сериали. Според специалистте има поне 3 сериозни причини жените да се нуждаят от повече сън. Какви са те?

Женският мозък е по-сложно устроен

Ако се вярва на миналогодишно заключение на британски учени от Центъра за изследване на съня при университета в Лафборо, Англия, структурата на невронните връзки при жените е по-сложна от мъжката. По тази причина жените по природа са склонни към мултитаскинг и са доста по-гъвкави в приемането на решения. Това всичкото обаче води до колосален разход на енергия и часовете сън, необходими за възстановяване на силите, са несъизмерими с мъжките. Това не означава, че представителите на силния пол са по-лениви. Просто на жените са им нужни минимум 20 минути повече, за да се „презаредят” в леглото. И това е доказано научно.

Жените страдат по-силно от недоспиване
Още един научен извод на английските психиатри от Лафборо: жените по-тежко от мъжете понасят некачествения сън - стават страшно раздразнителни, мрачни и депресивни. Това в пакет с по-възприемчивата им нервна система води до нови нарушения на съня. Порочният кръг се затваря. Още едно негативно последствие – качеството на нощния сън може да повлие върху коагулацията на кръвта и като следствие да доведе до запушване на кръвоносен съд. Мъжката кръвоносна и нервна система в това отношение са по-здрави и не реагират на недостига на сън толкова категорично.

Нощният сън влияе на интелекта

Още един международен експеримент. Учени от специализиран институт в Мюнхен анализират модела на сън на 160 възрастни, за да узнаят как това влияе върху интелектуалните способности. Фокус на изследванията бил поставен върху т.нар. сънени вретена – период на активност на мозъка в бавната фаза на съня, която не е съпроводена от съновидения. Оказало се, че колкото по-голямо и продължително е „вретеното”, толкова по-високи са показателите IQ при жените! А при мъжете подобна закономерност не била открита. С други думи: за да съобразявате в различни ситуации бързо и добре, трябва сънят ви да бъде за вас важен IQ ритуал.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.