Anna.bg
Психология
01 ноември 2017

14 способа на манипулация и контрол, с които ви обработват нарцисите

566
0
14  способа на манипулация и контрол, с които ви обработват нарциситеСмисълът на живота на нарцисите е в това винаги да побеждават – по правило за сметка на другите. Заради постигането на целта си много от тях са готови на всичко. Американският психотерапевт Дан Нюхарт формулира пред psychologies.ru 14 основни тактики и техники, които те използват.
Нарцисите изкривяват действителността, дезинформирайки, излишно опростявайки я, сеейки съмнения. Много от тях до съвършенство владеят класически примери на манипулация на съзнанието. За да се противопоставим и да устоим на тези манипулации, е важно да мислим критично и навреме да разпознаем методите, с които те изкривяват действителността. Ето и 14-те най-разпространени способа.

Обръщане към емоциите
Нарцисите се опитват да заставят другите да се поддадат на емоциите (страх, чувство за вина), вместо да разсъждават логично. Апелирайки към емоциите, те се опитват да изведат лъжливи твърдения за истината. Доколкото са склонни да устройват истерии и скандали, при тях винаги се получава естествено.
Пример: «Как смееш да спориш с мен! За всичко, което съм сторил за теб...!»

Опиране на «мнението на мнозинството»
Те опитват да заставят другите да се подчинят на изискванията им, защото «така правят всички». На нарцисите е добре известен феноменът «властта на тълпата». За тях е невероятно важно количеството на «лайковете» в социалните мрежи и други индикатори на популярност. Повече техни познати или последователи им помагат да усещат собствената си ценност. Те използват властта на груповото мислене и влиянието на колектива за своите интереси, давайки да се разбере, че който върви против тях, ще бъде изгонен.
Пример: «Между другото, всички твои приятели са съгласни с мен».

Черно - бяло мислене
Тези хора представят ситуацията така, сякаш буквално има само два варианта на избор, т.е. разглеждат света в категориите «да» и «не». Тънкости и полутонове за тях няма. Те действат на принципа «Разделяй и владей».
Пример: «Ти или си с мен, или си против мен».

Бездоказателствени твърдения
Нарцисите смятат, че не им е нужно да доказват своята гледна точка, напротив – заради това опонентите им трябва да се потрудят, за да ги опровергаят. Те също така обичат да си приписват чужди успехи, но не обичат да поемат отговорност.
Пример: «Аз зная категорично, че съм прав. Това е така, докато не се докаже обратното».

Ласкателства и фалшиви комплименти
Такива хора обожават всякакви комплименти и са уверени, че по същия начин ги обичат и околните. Поради това ги ласкаят, за да ги убедят в правотата си.
Пример: «Аз така или иначе не бих могъл да те манипулирам – ти си прекалено умен за това».

Недоверие към думите на събеседника
Без да разбират какво говори събеседникът им, нарцисите често дават вид, че казаното е просто абсурдно и няма смисъл да се обсъжда. Така те опитват да отхвърлят и пренебрегнат напълно обосновани твърдения.
Пример: «Ти наистина мислиш, че другите мъже са по-добри от мен? Ти смяташ, че другите жени получават от мъжете си макар и малко повече, отколкото аз ти давам? Ти нямаш и понятие за реалния свят!»

Лепване на етикети
Нарцисите обичат да лепят етикети на неприятните им хора или идеи, с които не са съгласни. С две думи, те често унижават другите и омаловажават всичко, казано от тях. Това им дава усещането за власт.
Пример: «На теб непрекъснато нещо ти трябва. Ти си просто неудачник».

Фалшиви компромиси
Те обичат да предлагат «компромисно» решение в ситуации, в които може да се постъпи или справедливо, или несправедливо. «Компромисът» в този случай се оказва просто по-малката несправедливост.
Пример: «Добре, ти спечели. Ще ти върна 50 долара от тези 100, които ми зае, и приключваме. Това е по-добре, отколкото нищо!»

Напразни обещания
Нарцисите лесно дават обещания, без да мислят да ги изпълняват.
Пример: «Ще дойде и твоят ред. Обещавам».

Измъкнати от контекста цитати
Тези хора нерядко повтарят казаното от събеседника, измъквайки думите му от контекста и опитвайки се по този начин да го дискредитират и да го накарат да се оправдава.
Пример: «Ти винаги си казвал, че хората са длъжни сами за себе си да отговарят, затова когато влезе в болница, предположих, че не ти е нужна моята помощ».

Присмех
С помощта на насмешка, пренебрежителни или саркастични забележки нарцисите се присмиват на другите, показвайки, че не ги възприемат сериозно.
Пример: «В живота си не съм чувал нещо по-глупаво. Не се излагай!»

Сплашване с последствията
Такива хора често се опитват да представят някакъв незначителен проблем като «първа стъпка по хлъзгав път», който в близко бъдеще ще доведе до катастрофически последици. Това се прави, за да може с помощта на измислени заплахи да се отвлече вниманието на събеседника от напълно обосновани претенции.
Пример: «Ако се съглася да ти помогна, ти ще решиш, че съм готов да направя всичко за теб и в крайна сметка за мен няма да има повече живот!»

Заклеймяване на опонентите
Нарцисите често лепят етикети на цели групи от хора, набеждавайки ги за непълноценни и опасни, за да оправдаят тяхната дискриминация или дори унищожение. Позицията «Целта оправдава средствата» за тях е естествена, доколкото те поставят болшинството от хората под себе си.
Пример: «Те всички са бандити, търговци на наркотици и насилници!»

Използване на шаблонни фрази
Те обичат простите фрази, служещи за универсален отговор на всяка критика, заплаха или натиск.
Пример: «Аз съм за теб последната надежда! Ти вече нямаш никой друг!»
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.