Anna.bg
Психология
15 септември 2017

От какво страдат красивите жени?

759
0
От какво страдат красивите жени?Истинската красота е нещо, което всеки желае. Нерядко обаче се оказва, че даденото ни свише носи и мъки, и болки. От какво може да страдат красивите жени, изяснява psychologies.ru.
Да се замислим: техните тела са като произведение на изкуството: правилни черти на лицето, чиста и гладка кожа, идеални пропорции. Мъжете буквално им падат в краката. Те никога не остават сами и винаги получават най-доброто. Струва ни се, че в живота на красивите жени няма проблеми, а всякакви техни драми са измислени. Красотата обаче в действителност може да бъде и тежест. Защо?

Коварни привилегии

Красивото тяло не просто радва окото. Ние го регистрираме в личната си картотека, отбелязвайки забележка: висок статус. Това се касае особено за жените, чиято красота ги превръща в трофеи в статусната надпревара на мъжете. В училище поклониците им се избиват кой да носи раницата им, в университета дори без молба всеки се надпреварва да им даде разработени лекции. А накрая ги избират за работа, като ги препдочитат пред далеч по-достойни кандидати, прощавайки им груби грешки.
«Такива привилегии имат и обратната страна - предупреждава семейният психотерапевт Джош Гресел. – Ако свикнем с мисълта, че е достатъчно да се усмихнем и проблемът да изчезне, няма да се научим да се противопоставяме на стреса. Нашите вътрешни ресурси така и ще останат в спящо състояние...».

Красотата като капитал

Привлекателните жени по правило по-лесно преминават през препятствията, пред които другите спират. Да убедиш пътния полицай да не ти пише фиш за глоба, да минеш без проблем контрола на входа в нощния клуб, да получиш маса в препълнения ресторант – това са само няколко примера за магичното въздействие на красотата. Не трябва обаче да се мисли, че обожаваната жена не си дава сметка защо се случва това с нея. И тази мисъл я травмира: тя престава да вярва на хората и осъзнава доколко те са искрени. Красотата става едновременно и главен капитал на жената, който й отваря всички врати, и оръжие, с помощта на което може да подчини другите, и утеха – красивата жена винаги може да обезцени чуждите успехи („Те излизат от кожата си, защото нямат онова, което имам аз...”). Но колкото повече се цени това съкровище, толкова нараства и страхът то да не бъде изгубено. Отвсякъде нерви и страхове - заради първите побелели коси и бръчките, които довеждат до пристрастие към козметиката или до пластични операции. Естествено това не се отнася за всяка жена. И въпреки това, ако привикнем към мисълта, че другите реагират само на нашата външност, ние се обезценяваме като личности, уверен е Джош Гресел.

Игра с чувствата
«Красивите жени невинаги притежават висока самооценка – отбелязва психологът Дейл Арчър. − Постоянното внимание към тях и домогванията на мъжете могат да предизвикат у жената дори ненавист към себе си. Тя може да реши, че проблемът е в нея самата, в тялото й. Това води до обезценяване: ако светът реагира само на външното ни «аз», рано или късно може да решим, че зад тази фасада няма нищо интересно». Този проблем често влияе върху отношенията: красивата, но вътрешно травмирана жена няма да се доверява на онзи, който твърди, че наистина у обича. «Той иска да се възползва от мен, да натрие носовете не приятелите си, да се похвали пред другите», решава тя. Възможно е самата тя да не се е сблъсквала с подобно отношение, но в нейното обкръжение да се окажат хора, които са й внушили тази мисъл. Може дори това да е майка й, която да е твърдяла: «На мъжете не трябва да се доверяваш, ти не си играчка за тях».
А може нещата да са свързани и с влиянието на филмите, на рекламните клипове, в които привлекатгелните жени винаги са заобиколени от успели мъже, които се домогват до тяхното внимание.
«Възприемайки този модел на поведение, жената започва да възприема вниманието на мъжете като потвърджение на собствената си значимост – обяснява Дейл Арчър. – Тя може да зададе буквално на всеки въпроса: Намираш ли ме за привлекателна? Какво мога да направя, за да ме забележиш?...»

Заплаха за своите
Това, че на красивите жени другите завиждат, не е новина. Често обаче не осъзнаваме откъде иде това чувство. «Повечето жени неосъзнато проектират върху другите своите страхове и очаквания – разказва Дейл Арчър. – Ако не сме уверени в собствената си привлекателност или се съмняваме във верността на партньора, обикновено намираме кого да обвиним. И често това ще бъде този, който ни се струва по-красив, по-успешен, по-жизнерадостен, дори този човек да не дава повод да бъде заподозрян в това».
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.