Anna.bg
Семейно здраве
12 септември 2017

21 дни без алкохол и ставате нов човек

1 336
0
21 дни без алкохол и ставате нов човекНа науката отдавна е известно: една чаша вино на ден е напълно безобидна, а според някои данни дори полезна за организма. Тази максима става повод за мнозина да уговарят често бутилка вино с приятели или дори насаме у дома. В случая обаче трябва да е ясно, че ако се превиши нормата от една чаша, ползата веднага се превръща във вреда. На първо място – заради токсините. За да почувствате разликата, трябва да кажете стоп на алкохола поне за 21 дни. При това – нито капка. Резултатите от подобна детоксикация са направо впечатляващи. Какво се променя – за това пише elle.ru.

Ставаш супер мозък
Най-важното достижение при отказа от алкохол е здравото функциониране на главния мозък. Дори онези, които си позволяват алкохол само по някакъв повод, с годините започват да страдат от намаляване на сивото вещество в сравнение с тези, които водят трезвен начин на живот. Доказано е още, че постоянната употреба на алкохол води до разстройство на паметта и способността да се запомня нова информация. Ако се лишите от алкохол поне за 21 дни, ще забележите, че зрителната и вербалната ви памет значително се подобряват.

Обоняние
Промяната в обонянието е доста сложно да се улови, тя работи на ниво химия, възникваща между хората. Учените твърдят, че тези, които не пият алкохол поне 21 дни, започват да ухаят по друг начин и този естествен мирис на тялото е доста по-привлекателен за противоположния пол.

Сърце
Всички знаят, че чаша сухо вино с вечерята оказва защитно действие за сърдечно-съдовата система. Достатъчно е обаче да превишите тази доза и получавате обратния ефект. Затова спирайки алкохола за 21 дни, вие намалявате риска от развитие на хипертонии, инсулти и пристъпи.

Рецепторите
Шардоне със скариди, сира с пържолка... отлични гурменски съчетания. Ако обаче се откажете от алкохола в полза на безалкохолните напитки, пред вас ще се открие нов чудесен свят от оттенъци на вкусове и аромати. Доказано е, че от алкохола нашите рецептори имат свойството да се притъпяват.

Кожата
Пием за любовта? И на бузите ни се появява кокетна руменина. Ако обаче вашата кожа е склонна към сухота (алкохолът задържа водата), чувствителна е или увредена, дори безобидният лек коктейл само ще усили лошото състояние на кожата.

Зъбите

В числото на забранените продукти алкохолът попада и поради наличието на захар в него. Още един недостатък – спиртните напитки намаляват изработването на слюнка (сухота в устата), което оказва най-негативно влияние върху зъбния емайл. Така че намалената употреба на алкохол намалява и броя на посещенията при зъболекар.

Бойко настроение
Пияното щастие не може да продължава вечно: да, алкохолът стимулира нервната система и в повечето случаи ние действително чувстваме, че настроението ни се повишава. На практика обаче това е все едно да сложиш за малко розови очила или да гледаш през димна завеса – кратък момент, след който настроението става по-лошо. Нивото на серотонин рязко пада. Ако в продължение на 21 дни забравите алкохола и го замените с минерална вода, нервите ви ще укрепнат, животът ви ще стане по-хармоничен и по-често ще се усмихвате.

На диета
И накрая – тежката артилерия. 21 дни без алкохол се връзва напълно с една хубава диета. Причините са няколко. Първо, повечето коктейли покрай ободряващите градуси са свързани и с кулинарни изкушения, които са доста калорични, в същото време са лишени от витамини и минерали. Второ, всеки алкохол колосално събужда апетита – ако се вярва на американското издание Nutrition, вие ядете точно 40 на сто повече. Какво толкова тогава, ако зарежете алкохола?
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.