Anna.bg
Секс
27 юли 2017

5 мита за женската сексуалност

492
0
5 мита за женската сексуалностЖенската сексуалност отдавна е престанала да бъде неудобна тема, но стереотипите от миналото все още живеят в съзнанието на мнозина. И често се оказват причина за проблеми в интимната сфера при жените. Ето някои от най-устойчивите митове, които учените са опровергали пред psychologies.ru.

Мит № 1: Жените са моногамни по природа
Привидно жената – за разлика от мъжа, на дълбоко ниво е програмирана да изпитва влечение само към един единствен партньор. Често тази идея се поднася като нещо естествено и разумно от гледна точка на физиологията. Доколкото биологичната цел на жената е да роди здраво потомство, тя е длъжна да бъде избирателна и да съхранява верността си към веднъж вече избраният партньор. Но не е точно така. На практика след няколко години отношения желанието на жената да прави секс стремително пада. За това пише журналистът Даниел Бергнер в книгата си «Какво искат жените? Пътешествия в науката за женското сексуално желание», като се позовава на изследване на Медицинския център в Хамбург, Германия. Психолози от университета Гуелф в Канада неотдавна са открили, че влечението към постоянния партньор при жените намалява дори по-рано, отколкото при мъжете. Това може да е свързано с хормоналните изменения и с това как се чувства жената в отношения: близка ли е тя с партньора си, усеща ли се женствена и желана.

Мит № 2: Женското сексуално желание намалява с възрастта
Психолози от Тексаския университет в Щатите са провели изследване и са изяснили, че жените на 30 и 40 години са сексуално по-активни, отколкото дори жените на 20. Освен това в доклад на Харвардската медицинска школа се казва, че 40-годишните жени изпитват по-мощен оргазъм и имат по-големи шансове за множествен оргазъм.
«Намаляването на сексуалното желание обикновено е свързано не с възрастта, а с психологични проблеми – казва психологът Сюзан Куилям. – Отказвайки се от секса на зряла възраст, жените дори не подозират какъв техен потенциал от чувственост остава неразкрит».

Мит № 3: Жените мислят за секс по-малко, отколкото мъжете
Всеки трети ползвател, който гледа еротика в интернет, е от женски пол. Това става ясно от допитване на рейтинговата агенция Nielsen/Net през 2012 г. При това жените са лидери по количеството гледания и теглене на еротична литература.
«Работата не е в това, че при жените интересът към секса е по-малко изразен – коментира психологът Мередит Чивърс, професор от Британския кралски университет. – По-скоро женското либидо е чувствително към по-широк спектър стимули: думи, образи, звуци. Освен това самата природа на сексуална възбуда при жената е по-сложна. Тук действат множество фактори, на първо място емоционалното състояние».
Съгласно изследване на университета в Охайо различията в сексуалната активност на жените и мъжете, констатирани в допитване, може да бъдат резултат от ... скромността на самите участници в допитването. «Жените са много възприемчиви към социалните очаквания по повод на тяхното сексуално поведение, затова те може да бъдат по-малко честни, отговаряйки на въпросите за това», обяснява Тери Фишер, съавтор в изследването.

Мит № 4: На жените им трябва много време, за да се възбудят

На мъжете и жените им трябва почти еднакво време, за да се възбудят. До този извод стигат психолози от канадския университет Макгил. Ключовият въпрос сега е не колко, а как. Според авторите на изследването главната причина за ниската възбудимост на жената е това, че сексът невинаги идва в психологически комфортна за тях атмосфера. Затова например в процеса на мастурбация и в еднополовите двойки жените достигат до оргазъм така бързо, както и мъжете. «В нашата култура приоритет има мъжкият оргазъм и ония разновидности на секса, които способстват неговото достигане – коментира социологът Лиза Уейд. – Когато жената доставя удоволствие на партньора, тя често се отказва дори от мисълта за своето собствено удоволствие и за това, че тя също трябва да изпита оргазъм. А ако се научи и да го имитира, тя може съвсем да изгуби контакта със своите усещания, което да доведе впоследствие до социални дисфункции».

Мит № 5: Сексът заставя жените да се влюбват. Техните чувства са особено подложени на влиянието на хормоните
Една от вариациите на този мит звучи така: «Емоциите на мъжа не са свързани със сексуалната сфера, поради което той може да се занимава със секс само заради удоволствието. При жените по време на оргазъм произтича силно отделяне на хормони, които променят емоционалня й фон».
Специалистите уточняват, че в действителност оргазмът предизвиква отделянето на хормона на любовта окситоцин както у жените, така и у мъжете. Няма никакви доказателства за това, че окситоцинът действа някак по-особено върху жените. Впрочем, не е доказано и това, че този хормон сам по себе си предизвиква някакво чувство на влюбеност.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.