Anna.bg
Психология
26 юли 2017

С какви цветове на облеклото да хванем вниманието на събеседника си

771
0
С какви цветове на облеклото да хванем вниманието на събеседника сиВсеки цвят формира у околните определени психологически усещания от нашето присъствие. Някои цветове привличат вниманието, други напротив, отблъскват. Готвейки се за важна среща, можете предварително да помислите какви асоциации бихте желали да събудите у събеседника си. Затова е важно да знаете какво възприятие гарантира всеки цвят, пише elle.ru.

Бял
Белият цвят е олицетворение на чистотата, целомъдрието и високото ниво на духовно развитие. Той е безпристрастен и символизира невинност, затова бялата рокля се смята за традиционното облекло на младоженките. Ако искате да направите впечатление за надежден, искрен, добър и открит човек, смело избирайте дрехи от белите тонове. В беседа дори с най-негативно настроения човек вие ще имате всички шансове да спечелите благоразположението му. Припомнете си, че в целия свят белият цвят символизира капитулацията и говори за това, че участникът в преговорите не е въоръжен.

Жълт
Повечето хора предполагат, че жълтият цвят носи негативно послание. Действително жълтото според някои представи символизира измама, предателство, жажда за нещо. Този цвят обаче има и мощни положителни значения: радост, богатство, власт, озарение, надежда. В дрехи с жълти тонове вие ще привличате погледите, създавайки позитивни вибрации, а така също ще направите впечатление на уверен в себе си човек с делови подход, способен умело да избегне всички неприятности.

Оранжев
Това е цветът на радостта и оптимизма, предпочитат го силните, творчески, енергични личности. Учените твърдят, че продължително съзерцание на оранжево компенсира дневната норма от прием на витамин С. Този цвят възбужда, усилва сексуалното влечение и зове към приключения. Хората в оранжеви тонове правят впечатление на открити, дружелюбни натури със склонност към рисковани постъпки.

Червен
Символизира радостта, любовта, красотата, успеха, страстта и пълнотата от живота, но в същото време това е цветът на враждата и отмъщението. Червеното е много авторитарен цвят, който напълно поглъща вниманието на околните, но едновременно с това потиска и дразни. Червена рокля е подходяща за събитие, в което вие искате да бъдете център на вниманието. Но ако искате да установите контакт и да предразположите събеседниците си, по-добре да подберете по-меки цветове. Приглушените и тъмни оттенъци на червеното асоциират със зрелостта и мъдростта, хората, които ги избират, се възприемат като сериозни, уравновесени и умни.

Розов
Живот в розово... Практически у почти всички хора тази фраза предизвиква еднакви асоциации. Преди всичко пред очите ни възникват картини на разкошен живот, и естествено вълна от безметежност и спокойствие. Замисляли ли сте се защо така се възприема този цвят? Отговорът е достатъчно предсказуем - розовото символизира любов, страст и романтика. В психологията това е най-пасивният цвят от всички. Неговото съзерцание трябва да приведе в баланс дори най-раздразнителния човек, тъй като розовото снижава вътрешната и външната агресивност и провокира приветливост.

Сив
Неутрален, спокоен, скромен, консервативен. Означава практичност и високомерие, ум и меланхолия. Сивото е цветът на баланса. Човек в сиво не привлича вниманието, изглежда безпристрастен и дори равнодушен умник, не предизвиква дълбоки емоции. Ако искате да покажете своята готовност да се подчинявате на правилата, избирайте облекло именно в сиви тонове.

Син
Цвят на хармонията, спокойствието, лоялността, чистотата и духовността. Дава усещане за стабилност, порядък и доверие. Предпочитат го разсъдливите и консервативни хора. Освен това синият цвят предразполага към общуване, помага за преборване с тревогата и вълнението. Хората в синьо се възприемат като мъдри, надеждни личности, които умеят да анализират ситуацията и да вземат важни решения.

Гълъбов
Цвят на омиротвореността, верността, добрата порядъчност и предаността. На хората в гълъбови дрехи можете да се доверявате, без да се замисляте. Те са честни, порядъчни, с високи разбирания за нравственост и повишено чувство за отговорност. Освен това психологията оценява тоновете на гълъбовото като стремеж на човека към постоянно самоусъвършенстване и търсене отговори на много въпроси, които стоят далече от всекидневната суета и дребнотемието на бита.

Зелен
Да се обличат в зелено обичат спокойните, жизнерадостни и уравновесени хора, които се стремят към самоконтрол и вътрешна хармония. От гледна точка на психологията човек в зелени дрехи изглежда за околните отзивчив и дружелюбен, готов да помогне дори в ущърб на себе си. Смята се, че зеленото е най-добрият избор за преговори, тъй като този цвят помага събеседникът да бъде предразположен.

Кафяв
Комфорт, безопасност, надеждност, искреност. От хората в кафяво лъха спокойствие, стабилност, откритост, честност, практичност и простота. Цветът предразполага, способствайки за откровен разговор. Подходящ е за първа делова среща или за събеседване. Жените, в чиито гардероб преобладават кафявите дрехи, са много активни в любовта, верни и предани са, но се отличават с невиждана упоритост, която граничи с инат.

Черен
Класическият цвят на елегантността се смята за един от най-сексуалните, може би защото асоциира с опасността и тайната. Дами в черно изглеждат респектиращо, властно, уверени в себе си. Често се предполага, че хората, които регулярно избират черни дрехи, се намират в угнетено емоционално състояние, но това не е така. Желанието да се облече черно може да бъде предизвикано от обикновена практичност. Освен това този цвят се смята за универсален, а черната рокля е идеален избор за вечерно излизане.

Какво смята експертът
Специалистът в областта на бизнеса и психологията Алина Рейзелман съветва дамите внимателно да обмислят образа, който искат да придадат на себе си, готвейки се за важно събеседване или за друга важна среща.
За разговор с приятелки са подходящи пастелните тонове, зелено, гълъбово, оттенъци на кафявото. Ако събеседникът страда от депресия, най-добрият вариант е да се добави жълто или оранжево в облеклото като детайл.

За делови разговори идеални са тъмносините и сиви тонове. Но ако е необходимо да се привлече вниманието към своята персона, червеният костюм е незаменим. Сините, гълъбовите и кафяви тонове подхождат отлично, когато е нужно да подчертаете интелектуалното и духовното си превъзходство, предизвиквайки у събеседника си усещане за това, че може да ви се довери като на човек по-мъдър и по-опитен. Черното подчертава тайнствеността, женствеността и елегантността. Това е превъзходен избор за вечерни светски събития. Все пак трябва да се има предвид, че събеседник, облечен изцяло в черно, психически потиска и създава доза дискомфорт.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.