Anna.bg
Секс
06 юли 2017

20 причини да правим любов, когато не ни се ще

117
0
20 причини да правим любов, когато не ни се щеОтказвайки се от секса, ние доброволно се лишаваме от множества преимущества, които ни дава редовният сексуален живот. Специалисти сексолози са подбрали 20 от най-важните, пише psychologies.ru.

Не трябва да се нарушава обещанието
Дори встъпвайки в брак да не сте давали дума да принадлежите на мъжа си с «цялата си душа и веднъж в седмицата – и тялом», вие прекрасно сте знаели, че сексът се явява част от съглашението. Едва ли са много ония, които, формирайки семейство, са си казвали един на друг «Нека бъде така – давай да се оженим, но не разчитай на секс». Ако попитате 1000 човека на улицата «Трябва ли, встъпвайки в брак, да разчитате на секс?», много по-голяма част от анкетираните ще отговорят утвърдително. Ако вие очаквате от съпруга си вярност в брака, от негова страна е логично той да очаква готовност за сексуални отношения.

Сексът ни помага да забравим
Окситоцинът – хормон, който предизвиква оргазъм, частично отключва паметта. Ефектът продължава до 5 часа. За известно време и двамата партньори забравят за това, че той е пропилял всичките пари от планирания бюджет, а тя е закъсняла цял час от работа, за да пие кафе с приятелки. За жените има и допълнително преимущество. По време на оргазъм се отключва отдел от мозъка, който отговаря за стреса, страха и тревогата. Симулацията на оргазъм не дава такъв ефект.

Настройва ви за получаване на удоволствие
Когато се чувствате добре с партньора си, вашият мозък привиква да го асоциира с полученото наслаждение. За да бъдете щастливи в брака, достатъчно е да провеждате един с друг повече приятни минути.

Сближава ви истински един с друг

Страстта е това, което отличава вашите отношения с най-близкия ви човек от отношенията с приятели и роднини. Да, вие се чувствате добре с роднините и приятелите си, но сексът добавя в отношенията и страст.

Сексът обостря обонянието

Повишава се нивото на пролактина, което заставя стволовите клетки на мозъка да изработват нови неврони в тази област, която възприема миризмите (обонятелната луковица).

Помага за избавяне от излишното тегло
Страстният секс изгаря минимум 200 калории – т.е. толкова, колкото горите за 15 митути на пътеката за бягане във фитнеса.
Британски изследователи са установили, че правенето на секс три пъти седмично в продължение на една година неутрализира ефекта от яденето на 6 сандвича биг мак.

Понижава нивото на депресия

Хормонът простагландин, който се съдържа в спермата, активизира женските хормони. По време на оргазъм се изработват ендорфини, които подобряват настроението и предизвикват еуфория.

Сексът облекчава болката
По време на секс нивото на окситоцин се повишава 5 пъти в сравнение с нормата. Изработват се ендорфини, които притежават и обезболяващо действие. Сексът освен това стимулира производството на естроген, който смекчава болката.

Полезен е за сърцето
Жените, които често правят секс, повишават нивото си на естроген, който предпазва от сърдечни заболявания.

Помага при настинка
Един сексуален контакт седмично повишава нивото на имуноглобулин А с 30% и укрепва имунната система.

Полезен е за пикочния мехур
Благодарение на секса укрепват тазовите мускули, които контролират изпускането на урина.

Полезен е за простатата
Някои уролози предполагат, че съществува връзка между отсъствието на редовен сексуален живот при мъжете и рака на простатата. Да, в случая самозадоволяването не е по-малко ефективно, но пък защо да се отказваме от преимуществата на нормалния секс?

Прави по-бляскави косите и кожата
Естрогенът, който се изработва у жената по време на секс, прави косите по-блестящи. По време на секс се отделя пот, порите се прочистват и кожата става сияйна. Повишава се нивото на серотонин, поради което след секса буквайлно грейвате.

Сексът успокоява нервите
Той е 10 пъти по-ефективен от таблетките валиум, при това няма никакви странични ефекти.

Полезен е за запушен нос
Да. Сексът е природно антихистаминово средство. Той помага за справяне дори със сенната хрема и с астмата.

Стяга коремните мускули и бедрата

Редовният секс ви помага да поддържате фигурата си в добър вид и да ходите с изправена осанка.

Укрепва имунната система
Ендорфините стимулират имунните клетки, които се борят с болестите.

Помага за съхраняване на младостта
Намалява нивото на кортизол в кръвта, като по този начин снема стреса и забавя процеса на стареене.

Способства за профилактиката на болестта на Алцхаймер и остеопорозата

При жените, които често се занимават със секс, се повишава нивото на естроген, който предпазва от развитието на тези болести.

Сексът предизвиква еуфория
Кой би се отказал от това? Най-добрият начин за достигане на еуфория е сексът!

Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.