Anna.bg
Психология
02 юни 2017

Как да говорим така, че да ни слушат

765
0
Как да говорим така, че да ни слушат11 секунди – толкова са необходими на човек, за да вземе решение да гледа ли по-нататък някакъв видеоклип или да превключи на друг. Как да привлечем и вниманието и по-важното – как да го задържим, в разговора с някого? Отговор на този въпрос дава бизнестреньорът от Русия Нина Зверева пред psychologirs.ru.
Средно човек получава в продължение на деня около 3000 информационни съобщения, но възприема едва около 10% от тях. Как да направим така, че нашето съобщение да попадне сред тези 10%?

Защо 11 секунди?
Тази цифра, обяснява Зверева, ми бе подсказана от електронния брояч в YouTube. Оттам ми стана ясно, че след 11 секунди ползвателите превключват от един видеоклип на друг, ако първият не им е харесал.

Какво може да се направи за 11 секунди?
Ето с какво трябва да се започне, ако искате да привлечете вниманието:
Пошегувайте се. Хората са готови да пропуснат важна информация, но не са готови да пропуснат шегата. Гответе си шеги отрано, ако сте от хората, които не умеят да импровизират.
Разкажете история. Ако започнете с думите «веднъж» или «представи си само», начаса получавате кредит на доверие поне две минути. Събеседникът ви разбира: вие не искате да го отегчавате, вие просто му разказвате история. Най-добре е, ако тя е кратка. Покажете, че цените времето на своя събеседник.
Влезте в общуване. Задайте в началото личен въпрос, поинтересувайте се от работата му.
Шокирайте го. Съобщете му някакъв сензационен факт. Да се пробие в целия информационен шум на съвременния човек е особено сложно, но пък сензацията ще му направи впечатление. Съобщете му някаква свежа новост. «Знаеш ли, че...»

Как да задържим вниманието?

Да се хване вниманието – това е само първата стъпка. За да не спадне интересът към вашите думи, помнете универсалните закони на общуването. Ние слушаме, ако:
– За нас е важно това, за което говорят
– Това е нова или учудваща за нас информация
– Говорят лично за нас
– Говорят ни за нещо весело, емоционално, искрено, артистично
Затова преди да започнете да говорите, помислете:
– защо човекът ще слуша това?
– какво искате да кажете, каква е вашата цел?
– това ли е точният момент?
– това ли е форматът?
Отговорете си на всеки от тези въпроси и тогава няма да сбъркате.
Ето още няколко препоръки:
– Старайте се да говорите кратко, весело и по същество. Изричайте само онези думи, които имат значение. Избягвайте патоса и назидателния тон, избягвайте празните думи. По-добре е да спрете за кратко, за да намерите точната фраза. Не бързайте да говорите първото, което ви идва на ум.
– Усещейте момента, когато може да питате и да говорите, и кога трябва да замълчите.
– Старайте се повече да слушате, отколкото да говорите. Дайте да се разбере, че слушате и помните онова, което събеседникът ви разказва. Може да започнете разговора с въпроса «Вчера щеше да ходиш на лекар, какво стана?» Въпросите имат по-голямо значение от отговорите.
- Ако детето ви бърза за кино, а мъжът ви е уморен след работа, не подемайте разговор, дочакайте подходящия момент.
– Не лъжете, всеки човек е чувствителен към лъжата.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.