Anna.bg
Психология
05 май 2017

6 стереотипа, които вредят на отношенията

656
0
6 стереотипа, които вредят на отношениятаДа се градят взаимоотношения между мъж и жена, не е лесно, твърдят психолозите. Основният проблем е, че всеки човек гледа на живота от позиция, обусловена от неговия жизнен опит. Треньорът Джон Ким споделя пред psychologies.ru шест стереотипа, които според него пречат за постигане на хармония в отношенията.
Без доверие няма здрави отношения, категоричен е Ким. Но многочислени стереотипи, наложени от обществото, ни заставят да подлагаме на съмнение искреността на партньора и неправилно да интерпретираме неговото поведение. Ето и 6 от най-срещаните.

Партньорът не отговаря веднага на нашите съобщения, значи не всичко във връзката ни е наред
Ако на есемеса, който сме изпратили, не ни отговорят за няколко минути, започваме да търсим най-песимистичните обяснения. Започваме да си припомняме какво не сме направили както трябва вчера или завчера, виним партньора си в безсърдечие. А в един момент се изяснява истината: партньорът е бил на съвещание, шофирал е в трафик или просто си е забравил телефона някъде. Старайте се да не правите преждевременни изводи. Кажете си, че зад това мълчание се крие основателна причина, за която непременно ще узнаете, но по-късно.

Той не се опита да ме целунe на първата среща, значи не му харесвам

А всъщност обясненията могат да бъдат съвсем различни: вие се намирате на многолюдно място и той просто е чакал подходящия момент. Или пък се бои от вашата негативна реакция, доколкото не е уверен във взаимните ви чувства. Може причината да е и друга – той да смята, че целувките на обществено място са само за тийнейджъри.

Той не демонстрира чувствата си публично, значи се притеснява от мен

Някои хора са сдържани по природа или просто така са възпитани. Моите родители например, казва Ким, никога не са показвали чувствата си пред хората – те и двамата са от азиатски произход и в тези семейства това не е прието. Но, без да гледам на семейните традиции, аз израснах съвсем различен. Обичам да съм център на внимание, обичам нежните докосвания, прегръдките, целувките, дори някой да ме гледа. Въпрос на разбиране.

Той не иска веднага да обсъди с мен онова, което ме вълнува, значи не му е до моите дела

Аз в един момент също съм мислил така, споделя Ким. Нерядко това е било повод и за свада. Обичам да говоря и ако искам да обсъдя с някого нещо, не мога да чакам. Постепенно обаче приех факта, че не всички са така общителни като мен. Освен това някои хора се стараят да не обсъждат конфликтни теми, защото изпитват неудобство да спорят. Има още една категория хора – онези, които обичат всичко да обмислят, преди да го обсъдят. Те с удоволствие ще поговорят с вас за новия ви шеф или за конфликта в Близкия Изток, но след някой друг час, а не веднага, не в момента, в който вие искате.

Той отказва секса с мен, значи повече не го привличам
Дойде краят на нашите отношения. Това си мислим най-често, ако партньорът ни откаже секс. Споделях това на 20 години, коментира Ким. Сега обаче, когато съм на 43, зная, че понякога може да се избягва секса с любимия човек. Не може постоянно да се мисли за секс и само това да се иска. Има дни, в които просто сме уморени – както физически, така и психически. В лошо настроение сме, изпитнаме безпокойство за нещо. Зрелият, разбиращ партьнор не приема отказа за близост като край на отношенията.

Той не ми казва „Обичам те”, значи не е заинтересуван от отношенията ни

Мнозина се обясняват в любов не защото действително обичат, а защото така трябва. И ако не чуят в отговор „И аз те обичам”, смятат, че партньорът им е равнодушен към тях. А не е така. Възможно е партньорът просто да не е свикнал да произнася тези слова. Не му се сърдете. Направете така, че да свикне.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.