Anna.bg
Психология
24 март 2017

Как да управляваме хормоните на щастието

1 235
0
Как да управляваме хормоните на щастиетоЩастието съществува и това е медицински факт, казват учените. То обаче не зависи от вашето желание, а от волята на хормоните, уточнява elle.ru.
Представете си ситуацията: всеки ден вие молите околните за различни парични суми. Обръщате се ту към приятелката, ту към мъжа си, ту към добрия колега, ту към някоя банка за отпускане на кредит. Неловко ви е? Не е за вас? Именно по този начин се държи и нашият мозък, който във всеки удобен случай си иска своята монета – хормоните на щастието ендорфин, допамин, серотонин и окситоцин. При това те възбуждат мозъка ни по съвсем различен начин.

Сравнете: радостта от прегръдката с любимия, бурен смях след гледане на култова кинокомедия или еуфория от успешния шопинг. Както и парите щастието също така бързо приключва – действието на катализаторите е силно и стремително, но ефектът моментално отшумява. Химичните съединения удрят в мозъка ни, но там много бързо се разпадат – ние буквално пускаме хормоните да излетят на воля. Затова е приятно да хапнем шоколад, но не е толкова приятно да си спомним за него 5 минути по-късно. Откъде в края на краищата иде щастието и как да го задържим за по-дълго?


Ендорфин
Поражда чувство на еуфория. Ендорфинът е нашето спасение в тежки ситуации: често той ни придава сили по време на болест, на лични проблеми, на глад и умора. Най-безпогрешният вариант да се заредим с този хормон е правенето на секс – дори да нямата никакви сили за това, а в очите ви да има сълзи. В план „Б” влиза слушането на приятна музика. Няма значение каква точно, но да е нещо, което лично на вас ви допада.

Допамин
Отговаря за чувството на радост от това, че сте намерили нещо много необходимо, че сте постигнали поставената цел, че сте получили възнаграждение – за нещо свършено или дори само за красивите ви очи. Дори споменът за поощрение (например оргазъм или похвала от шефа) може да увеличи нивото му. Особеността на хормона е, че той заставя човека да се движи към целта. Достигнали сте я? Поставете нова летва. Интересна особеност е, че „щастието по допамин” означава да си част от тълпата. Според учените, когато човек разбере, че не прилича на другите, центърът на удоволствието се деактивира и хормонът рязко пада. Да бъде подкрепен е възможно с продукти, богати на тирозин – цвекло, банани, зелен чай.

Серотонин
Познато ли ви е чувството, когато сте преизпълнени с гордост? Всичко това е серотонин. У егоцентричните и самоуверени личности настъпва хормонална зависимост от него. Това е единственият хормон, който не обединява хората на вълната на позитива, а ни прави доволни от себе си егоисти. Ако искате регулярно да се чувствате в подем, запомнете уравнението с три „С” – слънце, сън, сладко. Третият пункт е слабото звено. Шоколадовите изкушения така силно възбуждат центъра на удоволствията, че предизвикват привикване: в случай на стресова ситуация вие посягате неволно към нещо сладко, макар че същия успех бихте могли да постигнете, ако поспите или се попечете на слънце.

Окситоцин
Хормонът на привързаността, безопасността и грижата. Това уютно, безметежно усещане за щастие топло се разлива по цялото тяло. Установено е, че окситоцинът намалява оттоците и помага за лечението на натъртвания и други наранявания. Шокиращата доза окситоцин се изработва у жената в момента на появата на бял свят на детето й. Хитра и трогателна защитна функция на природата: при вида на малкото майката е ударена толкова силно от този хормон, че не може да остави бебето. Във всекидневния живот източник на окситоцин е прегръдката. За да се почувствате щастливи, са достатъчни и 20 секунди.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.