Anna.bg
Психология
21 март 2017

Връщаме си изгубената енергия с необичаен способ

871
0
Връщаме си изгубената енергия с необичаен способВероятно сте забелязали, че с годините вътрешния ви запас от енергия намалява, а попълването му става по-сложно. Смята се, че това е напълно закономерно. Учените си блъскат главите над въпроса има ли универсално средство, което може да ни накара отново да закипим от енергия и да се почувстваме в разцвета на силите си. Някои ще препоръчат традиционните методи – контрастен душ, занимания със спорт, промяна в системата на хранене. Те обаче невинаги дават очаквания ефект. Ксения Кобакова, руски експерт по трансформация на личността, предлага един необичаен, но доказан метод за „зареждане на батериите”. Той е основан на силата на възпоминанието, пише psychologies.ru.

Всеки човек, казва тя, има набор от спомени за ярки и приятни моменти от живота си. Някои са от периода на ранното детство, други са съвсем пресни в съзнанието. Те имат нещо общо помежду си и това е особеното състояние, което изпитваме, когато си спомним нещо хубаво. За да разберем за какво става въпрос, трябва да пробваме да извлечем от паметта си ярък момент от нашия живот. Трябва да почувствате как тялото започва да се отпуска и се появява прилив на енергия. Каква е причината спомените да въздействат по този начин?

Съзнанието е сложна система, която пази достъп до вътрешния ресурс на човека и неговия опит. В този хитро организиран „склад” на паметта са не само таланти и навици, но и ключове към възстановяването на изгубената енергия. Ние подхранваме приятните спомени, за да не губят те своята сила и яркост, но за тази цел изразходваме нашите енергийни ресурси. Получава се така, че във всеки приятен спомен се крие определен обем енергия, която ние си прибираме обратно. И така, как да постигнем вълшебството?

Намерете си място, където никой няма да ви тревожи. Може да се отпуснете във фотьойла или дори да полегнете. Вслушайте се в тялото си, отпуснете напрежението. Изберете някакъв много ярък и много приятен спомен. Представете си, че се потапяте в този момент, като се съсредоточите върху детайлите: какво чувствате, какво чувате, какви са ароматите около вас, какви цветове ви заобикалят. Усещайки цялата гама на емоциите, свързани със спомена, поемете дълбоко въздух. Почувствайте как с това се връща онова количество енергия, с което е бил запълнен моментът. Цялата сила, всички приятни емоции и усещания напускат спомена и изпълват цялото ви тяло – от крайниците до главата. Напълно събрали ресурса на момента, отворете очи.

С всеки спомен процесът на възстановяване на енергия ще се случва по-леко. Скоро вие ще можете да правите това упражнение дори в кратката почивка на работното място или докато чакате автобуса. Тази техника ще ви помогне не само да попълните запаса си от енергия, но и да започнете да чувствате по-добре както себе си, така и заобикалящия ви свят. Паметта ви се активизира и ще ви дава нови източници за възстановяване. Всичко това ще повлияе положително на общото ви самочувствие и здраве, ще ви помогне да повишите продуктивността си. Вие по-леко ще общувате с хората, а дребните детайли ще престанат да ви вадят от релси.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.