Anna.bg
Психология
20 март 2017

С уникален алгоритъм подобряваме живота си само за седмица

531
0
С уникален алгоритъм подобряваме живота си само за седмицаДа си активен, да се храниш балансирано, да се радваш на всеки ден и всеки миг... За това как само за една седмица да направим живота си по-добър разказва Дипак Чопра, ендокринолог, специалист по аюрведа и нетрадиционна медицина, автор на повече от 80 книги по духовно самоусъвършенстване и себепознание.
Истината е, че много от нас мечтаят да променят живота си, но често на пътя на промените застават обикновената леност, утвърдените навици, страхът да се излезе от зоната на комфорта, пише psychologies.ru. Да се започне нов живот за един ден е наистина нещо сложно, признава Чопра. И допълва, че повратът е постепенен процес, който обаче също не трябва да зацикля. Според него по един уникален алгоритъм само за една седмица можем да направим живота си поне една идея по-добър. Като начало трябва да заменим старите тъжни и мрачни мисли с нови, позитивни, които стимулират съзнанието и тялото. После трябва да се откажем от привичките, които ни пречат да водим активен и здравословен живот. Как са разположени нещата в седмицата на истината?

Понеделник: Превръщаме пасивното в активно
В понеделник всяко пасивно вечерно занятие (гледане на телевизия, компютърни игри и висене в социалните мрежи) заменете с нещо активно: примерно разходка – дори да е само в квартала ви, посещение на фитнес, на ледената пързалка или урок по танци. Старайте се повече да вървите пеш и се качвайте по стълбите вместо с асансьора. Не се ограничавайте само с физически натоварвания. Станете по-активни в работата и в личния си живот. Предлагайте нови решения и теми за обсъждане на съвещанията. Уреждайте си срещи, но не само на кафе с приятели, а за някое занимание – примерно съвместно катерене на изкуствена стена. Дипак Чопра напомня: «Всеки път, заменяйки някое пасивно занимание с активно, подкрепяйте положителния модел в съзнанието си, казвайки си: Сега действам наистина активно!”

Вторник: Заменяме скучното с ярко

Какво може да оживи и разкраси нормалния делничен ден? Ярък маникюр, макияж или нетрадиционен аксесоар, оригинална плодова салата за вечеря, интересна хитова кинокомедия. „В този ден носете дрехи с ярки цветове, яжте пикантна или колоритна храна. Погледайте в YouTube видео с дъга или постойте около градския шадраван, за да видите как се пречупва светлината, образувайки пъстра дъга”, съветва Чопра. Всеки път, правейки избор в полза на нещо непривично ярко, хвалете себе си за тази постъпка.

Сряда: Заменяме монотонното с удивително
«Привичните вещи правят живота ни удобен, но съществуването би било унило без шепота на вълнението и възторга. Променете монотонното, което правите от ден на ден», пише Дипак Чопра. Закусете в кафене, а не у дома, поръчайте си плодов или билков чай вместо традиционното кафе, идете на работа по нов маршрут и по пътя си обръщайте внимание на интересни магазини, необичайни здания и оригинално облечени хора. Не забравяйте да правите нещо ново и в личния си живот. Напишете на партньора си любовен есемес. Защо не и да се решите на нещо необичайно в секса? Споделете сексуалната си фантазия. Правете всичко, за да изпитате вълнение и удивление.

Четвъртък: Заменяме старото с ново
«В четвъртък изхвърлете от хладилника всичката залежала храна и продукти. Купете свежи плодове и зеленчуци. Поставете на масата живи цветя. Отбележете нещо ново във вида или характера на стара приятелка и й го кажете”, предлага гуруто.
Разгледайте гардероба си и решително се избавете от всички дрехи, които отдавна не носите. Старите вещи заемат място и пречат за появата на нови. В края на краищата вие държите дрехи, които не харесвате и не носите, нали? Разчистете си работното бюро, прегледайте документите и пратете в коша старите вестници и списания. Освободете място за новото. Изхвърляйки старите неща, ще почувствате емоционално облекчение.

Петък: Заменяме песимизма с оптимизъм
В петък се постарайте да намерите нещо позитивно дори в най-неприятните моменти. Да се направи това невинаги е леко – далеч по-просто е да се жалваме от несъвършенствата на света или от несправедливостта на съдбата. Дипак Чопра препоръчва: „Мислете за нещата и събитията от гледна точка на надеждата, на новите възможности, на хорската доброта, на изцелението. Намерете възможност да помогнете на онези, които страдат, и не ги обвинявайте за онова, което им се е случило”. Как можете да подобрите света към по-добро? Направете дарение в благотворителен фонд, подарете дрехи някому, посадете дърво. Усилвайте и укрепвайте новото отношение в съзнанието си, като си казвате: „Сега правя нещо важно за бъдещето!”.

Събота: Заменяме работата с отдих
Уикендът е създаден за отдих, но твърде често ние сме принудени да работим и у дома. Това ни лишава от възможността да разпуснем и да се заредим с нови сили, не ни дава шанс да избягаме от рутината. Другият вариант е да прекараме почивните дни на дивана пред телевизора или пред компютъра в интернет. Затова с наближаването на почивните дни решете, че можете да си подарите чувство на обновление и да си подарите удоволствие. Станете по-рано, заемете се с йога или наблюдавайте изгрева на слънцето, пригответе закуска за цялото семейство, направете разходка в гората, заведете детето в парка, за да рисува на асфалта. Това ще ви помогне да възстановите силите си, да почувствате умиротворение и да станете по-малко раздразнителни.

Неделя: Заменяме обикновеното с вдъхновяващо
Неделя е прекрасен ден за духовно преображение. „Почетете въодушевяваща духовна литература или стихове. Полюбувайте се на произведение на изкуството, послушайте музикални шедьоври – изберете отново, което иска и докосва душата ви”, съветва Дипак Чопра.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.