Anna.bg
Астроинфо
19 март 2017

Магията на пролетното равноденствие

1 480
0
Магията на пролетното равноденствиеОт древни времена до днес човечеството се старае да живее според естествените природни ритми. Един от значителните в астрологичен и астрономичен план ден е пролетното равноденствие, което се повтаря всяка година през втората половина на март. С този ден са свързани многобройни народни предания, обичаи, традиции, мистични поверия и други любопитни явления. Пролетното равноденствие е прекрасна възможност да се пречистим от отрицателната енергия и съжаленията, да подредим емоционалната и духовна сфера на живота си, да пуснем в него вятъра на добрите промени.

Всички страни от така наречения Път на коприната от времето на ранното Средновековие приемали този ден за истинската Нова година. Точно в този момент Слънцето преминава в съзвездието Овен, като полага началото на астрономическата пролет.

В древността, когато нямало календари, хората вярвали, че този ден е началото на пролетта, а силите на тъмнината и светлината се изравняват. С пролетното равноденствие било свързвано и обновяването на природата – избуяването на зеленината, появата на пъпки по храстите и дърветата, първите гръмотевични дъждове.

От гледна точка на астрономията, пролетното равноденствие, както и есенното, се характеризира с еднаква продължителност на деня и нощта. На този ден Земята преодолява една четвърт от годишния си път по своята орбита. Двете полукълба се осветяват по равно от Слънцето. Именно този факт обяснява равната продължителност на светлата и тъмната част на деня. След това Слънцето продължава движението си, преминавайки от едното полукълбо (Южното) в другото (Северното). След половин година отново ще има равноденствие, но в този период Слънцето е в противоположната част от орбитата. Денят е отбелязан от изгрева на Слънцето в най-източната точка на планетата, а залезът – в най-западната.
Денят на пролетното равноденствие в астрономията се смята за началото на пролетта в Северното полукълбо. В Южното, обратно, настъпва есента. Разбира се, това са строги математически сметки. Всъщност в дните на пролетните и есенни равноденствия продължителността на светлата част е малко по-голяма. Това се определя от явлението атмосферна рефракция, която „повдига“ небесните светила над равнището на хоризонта.

Значение на пролетното равноденствие в астрологията
На този ден се чества Денят на астролога и на всички, които имат поне някакво отношение към тази наука. Приема се, че на този ден е началото на новата астрологична година. Това означава още, че главното небесно светило – Слънцето, влиза в знака Овен. Тъй като пролетното равноденствие може да се падне на различна дата от март – 19, 20, 21, прието е Денят на астролога да бъде на 20 март, за да се избегнат обърквания.

Моментът на прехода на Слънцето в знака Овен (нулевият му градус) се приема от астролозите за отправна точка. Знака Овен е свързан със значения като бодрост, лидерство, цикличност, искреност, целеустременост, самостоятелност, праволинейност, импулс. Овенът е знак на мъжеството, на духовната и физическа сила, енергия, борба и жертвеност.

Пролетното равноденствие – периодът на обновление в природата, е белязано от разположението на Слънцето на нулевия градус на Овен и се приема за първичния импулс. Този импулс възниква в „семето“ и му дава възможност да събере енергия за по-нататъшно развитие. Това се случва в Деня на пролетното равновесие, когато всичко живо се възражда за живот.

Пролетното равноденствие и хороскопът на друидите
Друидите са древни жреци, живели по северното крайбрежие на Европа, които обожествявали природата. Келтите имали свое обяснение за произхода на човека, кланяли се на свои богове и свято вярвали в могъществото на природните стихии. Пролетното равноденствие при тях е специален празник, от който започна нов годишен цикъл. Разположението на Слънцето и Земята едно спрямо друго на рождения ден пък е основен критерий, по който келтите определяли характера на човека и предсказвали съдбата му. Келтският хороскоп се разделя на 22 периода. На всеки от тях съответства определено дърво. Друидите вярвали, че Денят на пролетното равноденствие може да помогне в коригирането на житейските събития. За това трябвало да се „поговори“ с дървото-покровител, да му се разкажат неприятностите, стремежите и мечтите си. В този процес на общуване можело да се изрече желание, което, ако е честно – непременно ще бъде изпълнено.

Ако, примерно, сте попаднали в трудна ситуация, дървото ще подскаже как да излезете от нея. За да предразположите своя покровител, по време на разговора трябва да погалите неговите клонки и листа. Да се опрете на дървото и да постоите така няколко минути. В резултат дървото ще ви зареди с енергия за цялата следваща година.

Въздействие на знака Овен
Влиянието на първия зодиакален знак се разпростира върху законите на природата, изгрева и залеза на Слънцето, развитието на всичко живо на Земята. В този период звездите ще проявяват особена благосклонност към тези, които са решили да променят нещо в живота си. Всички начинания ще бъдат успешни и ще позволят да се постигне желаният резултат. В астрологията има следния израз: „Слънцето е в екзалтация“. Това означава, че небесното светило, когато се намира в знака Овен, пребивава в най-хармоничното си положение. Учените са успели да докажат влиянието на пролетните и есенните равноденствия, на зимните и летни слънцестоения, както и на лунните и слънчеви затъмнения върху състава на кръвта на човека. Този състав леко се променя в тези моменти. А тъй като огненият знак Овен се управлява от Марс, промените в състава на кръвта имат директно отношение към това. Стихията на огъня притежава кардинален характер и постоянно се стреми напред. Затова в деня на пролетното равноденствие всичко живо на планетата получава мощна жизнена енергия.

Обичаи и традиции по света
На този ден едно време отбелязвали празника на богиня Остара, която осигурявала равновесието между нощта и деня. Смятало се, че в този период самата богиня се обновява, възстановява своята девственост и енергия.

В Русия се организирали масови празнувания, като всеки човек можел да отиде при съседа си и да си хапне на неговата трапеза, това се смятало за добър знак за този дом. Хората вярвали, че колкото повече хора влязат в дома им за угощение, толкова по-щастлива ще е годината за собственика на жилището.

В Индия пролетното равноденствие съвпада с местния фестивал на цветовете. Затова празникът продължава две денонощия. В първия ден всички се веселят, пеят, танцуват, хапват традиционни сладкиши. Сутринта на следващия ден започва шествието на различните касти. Хората се поздравяват, посипват се с разноцветен прах, приготвен от куркума. Смята се, че това носи богатство, любов и щастие.

Германците обожествяват Зората и Източната посока (част от света). В този ден е забранено да се яде друго месо освен заешко. Любимо мъжко занимание е да се ходи на лов за зайци. Един от тези зайци задължително се поднася в жертва на върховната богиня Фрейя – покровителница на любовта, брачните съюзи, семейството и децата.

В Япония старателно се готвят за пролетното равноденствия. Ден преди това хората почистват жилищата си. Особено внимание се отделя на домашните олтари, които се украсяват с цветя. Край снимките на починалите роднини непременно се слагат чашки, които се пълнят с осветено жито и вода.

Обреди и заклинания
За изгрев или залез слънце в Деня на пролетното равноденствие може да направите ритуал за благополучие. За това е необходимо да приготвите две свещи – бяла и черна. Те ще символизират светлината и мрака. Пригответе също саксийка с пръст и семена, предварително накиснати във вода. Запалете свещите, до себе си сложете саксийката и семената. Концентрирайте се и започнете мислено да разказвате на семената какъв живот искате да имате занапред, както искате да промените в съдбата си. Колкото може по-детайлно визуализирайте образа на своето щастливо съществуване. След това посадете семената в саксията и ги полейте с вода. Когато семенцата започнат да прорастват, вашият живот ще започне да се променя в желаната посока.

За изпълнението на желанията може да помогне и уникална медитационна практика. Заниманието трябва да се провежда в пълна самота, в уютна атмосфера в помещението. Запалете свещ. Седнете в удобно кресло или легнете на дивана. Затворете очи. За дълбоко отпускане може да използвате дихателна гимнастика. Започнете във въображението си да разигравате различни ситуации, все едно че вашата мечта вече се е изпълнила. Представете си как живеете, в какъв дом, как сте облечени, с кого общувате, какви заведения посещавате и т. н. Трябва максимално да се потопите във вътрешния си свят и в своето желание. Сега си представете, че пред вас във въздуха се материализира голямо полупрозрачно кълбо. Влезте в него и с усилията на волята се издигнете нагоре. След това се опитайте мислено да се разтворите във Вселената. След известно време трябва да усетите приток на сили. Това означава, че положителната космическа енергия е успяла да подейства върху подсъзнанието ви. От този момент в живота ви ще започнат постепенно да се случват промените, които искате.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.