Anna.bg
Брак
25 февруари 2017

15 неща, които трябва да знаете, преди да се омъжите

1 171
0
15 неща, които трябва да знаете, преди да се омъжитеПонякога живеем с мисълта, че в сферата на човешките отношения няма тайни за нас. Психолозите обаче са категорични: преди да предприемете стъпката и да кажете фаталното „да” пред олтара, е добре да сте наясно с някои неща. За да няма разочарование и за да е по-трайна и здрава връзката ви, уточнява Businessinsider. Специалистите по семейни отношения са формулирали 15 неща, които трябва да знаете, преди да се омъжите. Да знаете, означава да сте въоръжена. А от това по-хубаво няма, все пак.

Двойките, които си казват „да” след 23 г., се развеждат няколко пъти по-рядко

Това сочат данни от изследване, проведено от университета в Северна Каролина. То анализирало данни за това на каква възраст си казват „да” различни двойки. Статистиката сочи, че встъпилите в брак до 23 г. се развеждат около 60 на сто, докато по-възрастните – около 30 на сто.

След година съжитество влечението намалява

Меденият месец не може да продължава вечно. Това доказва изследване на учени от университет в Италия. Доказано е научно, че след година брак нивото на хормоните намалява.

Партньорите може да се окажат несъвместими в модела на отношения родител - дете
Според психолозите у всеки човек има заложени три стадия на развитие – дете (чувства), родител (развитие) и възрастен (знания). Вие може да си пасвате в секса с вашия партньор и да ви е хубаво заедно, но да се разминете в модела на възпитание на вашите деца. И това да се окаже фатално за брака.

Най-щастливите бракове са между добри приятели
Бракът води до увеличаване на благосъстоянието, ако е построен на основата на взаимното разбиране и дружбата, т.е. на основата на приятелството. В такива отношения двойката наистина се наслаждава на живота.

Шансовете за развод на връстниците са по-малко
Възрастовите различия влияят на отношенията. Колкото е по-голяма разликата между партньорите, токова по-често у тях възникват търкания и разногласия в брака.

Едно от условията за щастливи отношения е умението да се радваш

Представете си ситуацията: жената се връща у дома след тежък работен ден, но с хубави новини – примерно повишение в службата. Има 4 варианта за реакция от страна на партньора:
• Страхотно, скъпа, толкова дълго го чакаше
• Това е добра новина (усмивка).
• Значи непрекъснато вече ще търчиш на работа
• Ясно. Няма да повярваш какво ми се случи на мен пък днес
Помислете какъв вариант за вас е най-приемлив.

Решението на битови въпроси обединява повече от 60 на сто от двойките
Доказано е от практиката: един от решаващите фактори в отношенията е умението да се договарят битовите детайли.

Съвременният човек е по-взискателен към противоположния пол
Психоложката Ели Финкел установява, че бракът в Америка еволюира по такъв начин:
• до 1850 г. – бракове заради храна, подслон и защита
• до 1965 г. - желание за другарски отношения
• след 1970 г. – стремеж към самореализация чрез отношенията

Може да опознаете добре човека след 10 години брак
Вие се познавате, но не толкова, колкото ви се иска. Да, вие сте в час каква паста за зъби предпочита тай и кой е любимият му сериал. Но колкото по-дълго сте заедно, откривате детайлите и толкова по-здрава става вашата емоционална и интелектуална връзка.

По-успешни са двойките, живели заедно преди брака
Възможността да поживеете заедно преди брака е тест драйв за бъдещите отношения. Това дава шанс за по-добро опознаване.

Материалната зависимост на единия партньор от другия разрушава двойката

Скорошни изследвания, проведени от университета в Кънектикът, показват, че човек, който зависи от своя партньор в материално отношение, не се чувства в безопасност.

Мислим, че всичко наоколо се изменя, само не и нашият партньор
А това не е така. Всичко тече, всичко се променя. Важното е доверието към партньора да бъде съхранено. То е онзи здрав фундамент, върху който се строят сериозните отношения.

Благодарността е ключ към дългосрочен брак
Ако изпитвате благодарност към партньора, можете да разчитате на по-продължителни отношения.

Отношенията са път към развитието
Животът в брак е отговорност един към друг. Не може да стоите на едно място, ако искате хармонични отношения. Те трябва да се развиват. Все пак ние сме хора със собствени представи за живота и различия в ценностната система. Задачата на брака е да накара партньорите да се ценят един друг и да се развиват непрекъснато.

Качеството на секса е по-важно от количеството
Специално изследване показва, че главното е не количеството на сектса, а неговото качество. Хетеросексуални двойки били разделени на две групи: в продължение на 90 дни половината от тях се придържали към обичайния график на сексуални отношения, а другата половина увеличила количеството на секса два пъти. Резултатите от изследването показали, че втората група се почувствала по-малко щастлива от обичайното.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.