Anna.bg
Психология
21 февруари 2017

20 причини, които ви правят нещастна

1 055
0
20 причини, които ви правят нещастнаИма немалко случаи, в които вие сами не разбирате защо нямате нито настроение, нито сили за нищо. Наглед като че ли всичко ви е наред – имате работа, семейство, покрив над главата си. Но в същото време нищо не ви радва. В какво се крият причините за вашето нещастие и вътрешната дисхармония? Отговор дават психолози, които са формулирали 20 причини, способни да ви направят нещастна. Сверете часовника!

Не живеете в настоящия момент
Вие постоянно мислите за това какво трябва да направите утре. Или вдругиден. И абсолютно преставате да осъзнавате какво вършите в момента, в тази минута. Така несъзнателно вие не можете да съсредоточите вниманието си на онова, което се случва в момента. Научете са да живеете в момента, а не само с дългосрочни планове.

Фокусирали сте се на петгодишен план
Забравете навреме за това какво сте записали в плана си за бъдещите пет години – постоянното му следване е пагубно не само за самооценката, но и за психичното ви здраве. Никой не знае какво точно ще се случи след 5 години – това са само някакви ориентири, по които се движите, но не е истинският, реалният ви път.

Мислите само за това какво все още не сте достигнали
Ако напълно забравяте за онова, което имате и притежавате на даден етап, а мислите само за онова, което все още не сте постигнали, рушите психичното си здраве и ставате нащастна. Напротив. Гордейте се със себе си и престанете да се сравнявате с другите. Научете се да се радвате не само на крайната цел, но и на пътя, по който вървите, за да я достигнете.

Много време прекарвате в самота
Да, да прекарвате време сама със себе си и с мислите си, е нещо прекрасно, наистина, но не зацикляйте само на това. Вредно е. Позвънете на приятелка или на приятел, срещнете се с познато семейство, не се изолирайте от света. Ще видите, че общуването твори чудеса.

Злоупотребявате с вредни привички
Алкохолът например на първо време успокоява, наистина. Но не прекалявайте с него. Направете експеримент: намалете количеството алкохол и вижте как ще се чувствате. Същото е и с цигарите. Намалете ги или ги спрете. Има и други начини да се успокоите, само се огледайте. Идете на разходка, подишайте свеж въздух, срещнете се с някого, изгледайте филм комедия, прочетете хубава книга.

Намирате се във вредни отношения
Огледайте внимателно обкръжението си. Не се заобикаляйте с хора, които не ви ценят достатъчно, вечно мърморят и вечно са скептично настроени към всичко. Разделете се с тях, ако има такива сред вашите познати. Да, тежко е, но ще почувствате промяната, ще отхвърлите от гърба си неимоверна тежест.

Влюбена сте безнадеждно в бившия си
Изминали са вече няколко години от последната ви раздяла, но вие така и не спирате да мислите за него, да въздишате и да си представяте, че още сте влюбена, макар връзката да е скъсана окончателно. Напразно. Извлечете уроци от последната си връзка и продължете нататък. Вашата задача е да работите над себе си и собствената си самооценка, едва тогава ще мислите за нови отношения.

Работейки, мислите само за пари, а не за това, което ви харесва
Простата истина е, че с пари не можете да си купите щастие. Дори в един момент да се чувствате на върха на света в някаква нова професионална длъжност, знайте, че това време ще отмине. Ако не харесвате онова, което правите, никакви пари няма да ви накарат да го харесате. Не мислете само за финансите, а за онова, което ви допада и ви радва.

Не рискувате
Ако говорите или правите това, което надхвърля границите на вашата зона на комфорта, ще се чувствате човек, който рискува, значи ще живеете по-свободно и по-леко, въпреки риска. Бъдете смел в постъпките си и в избора, който правите, отличавайте се от останалите.

Продължавате да мислите какво ще кажат родителите
Да, родителите се вълнуват за всичко, което се случва в живота на техните деца. И това е нормално. Но ако вие винаги следвате техните съвети и слушате техните думи и напътствия, вие на практика ще живеете техния живот, а не вашия собствен. Ще следвате техните мечти, а няма да вярвате в своите. Главното е да имате свой глас и свой път.

Не вярвате на мечти
Престанете да слушате хората, които ви убеждават, че вашите мечти са нереални. Ако вие не следвате желанията си, какъв е смисълът на всичко? Действайте и вярвайте в мечтите си. Ако сте поели по един път, извървете го до края, не се отказвайте по средата, само защото някой така ви е казал.

Съсредоточена сте в професионалния успех
В това няма нищо лошо, разбира се, стига да не го превърнете в идея фикс. Качвайте кариерната стълбица, но знайте, че тя не е всичко на този свят. Освен професионалния успех има и личен – семейство, деца, близки, приятели.

Постоянно се жалвате
Тук сме категорични: най-добре е окончателно да се откажете от този навик. Във всичките му прояви. Ще е далеч по-добре за вас.

Губите много време в социалните мрежи
Не забравяйте, че социалните мрежи не са реалният живот. Това е виртуален свят, все пак, в който има измислени профили, обработени фотоси и много неистина и фалш. Може да влизате в социални мрежи, но не стойте непрекъснато в тях. Самоубивате се. Проверете си съобщенията, вижте по-интересните новости, харесайте някое фото и просто излезте от профила си. Другото е загуба на време.

Не прекрачвате предела на собствения си комфорт
Ако нещата опрат до първа среща или до ново място, на което никога не сте били, ви обхваща лека паника. Напуснете зоната на комфорта си. Излизайки извън нея, вие разширявате своя кръгозор и доста по-задълбочено възприемате заобикалящия свят.

Игнорирате емоционалното си здраве
Психичното и емоционалната здраве е най-важното във вашия живот. Задължително следете за това да бъдат показателите в нормата.

Задържате се на работа до сутринта
Ако сте нещастни в работата си, просто я оставете. Няма нито една причина, поради която да не го направите. Намерете си работа, която да е ви е по сърце, която да ви носи удоволствие, а не разочарование. Тогава едва ли ще ви се налага да оставате в офиса до сутринта или да осъмвате на бюрото у дома.

Прикривате се от хората
Престанете да криете истинските си чувства. Отворете света си към хората и ще ви олекне.

Не слушате интуицията си
Вашите природни инстинкти могат да ви помогнат да почувствате момента, в който вземате невярно решение. Доверете си на вътрешния си глас.

Стриктно изчислявате погълнатите калории
Животът е прекалено кратък, за да се губи време за изчисляване на това колко калории поглъщате на закуска или обяд. Яжте това, което усещате, че ви дава енергия и ви е приятно на вкус. Тогава ще видите, че сте в превъзходно настроение.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.