Anna.bg
Секс
25 януари 2017

Той не иска секс. Какво да правя?

1 109
0
Той не иска секс. Какво да правя?Отношенията с човек, изгубил интерес към секса, могат да предизвикат естественото чувство на самота. Факт е, сочи световна статистика, че несъответствието на сексуалните потребности между партньорите се среща по-често, отколкото си мислим. Какво трябва да направим, ако силната ни половинка не се интересува вече от секс? Ето и няколко полезни съвета на експерти сексолози.

Бъдете честни с партньора относно своите потребности
Не трябва да бягате от партньора. «Първата стъпка към подобряване на своя сексуален живот е да кажете на партньора колко често се нуждаете от неговата близост – съветва Кил Рънкин, сексолог от Сан Франциско. – Наблюдавайте как ще реагира на това партньорът. Послушайте какво той ще ви отговори относно своите желания и предпочитания. Възможно е той също да иска да е по-често до вас, но да не му достига увереност....»

Обсъдете какво помага и какво пречи на секса ви
Ако не питате, няма и да узнаете защо всъщност вашият партьнор не се интересува от секс. Възможно е той наистина да е прекалено уморен в края на дългия стресов работен ден. Не е изключено той да страда от някакви физиологически проблеми, свързани със секса. В този случай е напълно разбираемо защо не се стреми към интимна близост. Възможно е да се нуждае от лекар.
«Трябва да се отчитат различни жизнени, емоционални и физически проблеми, които може да пречат на секса и да влияят на либидото. Ако например вашият партньор цял ден се е занимавал с чужди проблеми, нормално е в края на деня да не му е до секс. Небходимо е в началото той да възстанови енергията си и малко да се разсее, забравяйки за работата», казва американският сексолог Елизабет Макграт.
Определяйки възможните причини за проблема, заедно с партньора помислете как може да ги преодолеете заедно. Запишете час за лекар, ако е необходимо, за психотерапевт, за сексолог. Вечер давайте време на партньора си за почивка, като поемете грижите за децата изцяло върху себе си.

Не потискайте и не критикувайте партньора, а го съблазнете
«Несъвпадението на сексуалните потребности може да се задълбочи, ако мъжът, комуто сексът е по-рядко нужен, бъде критикуван от жената. Това само ще го потисне още повече», твърди американският психотерапевт и сексолог Даниела Хърел. Проблемът създава порочен кръг: жената критикува мъжа, че иска по-рядко секс, а той се съгласява понякога само от чувството за дълг. Що за близост обаче е това?
«Вместо да потискате партньора с критики, постарайте са узнаете какво го възбужда повече и опитайте да го съблазните. Пробвайте да кажете: «Нищо страшно няма, ако днес не правим секс. Не искаш ли обаче нещичко да пробваме? Нещо по-различно? Може да ти дойде настроението...», съветва Хърел.

Проверете привлечен ли е партньорът ви от ласки и целувки
Възстановявайте вашата поизстинала сексуална връзка постепенно. «Често, когато един партньор иска секс, на практика той иска да усети връзката с партньора, да почувства него или неговата любов и внимание. Помнете, че ентусиазмът трябва да е взаимен и ако единият партньор се съгласява на секс като задължение, без да получава удоволствие, вторият партньор също не получава пълноценно удовлетворение», обяснява сексологът Селеста Хиршман. Преди да поискате секс от него, проверете дали е чувствителен и отзивчив на ласки и целувки. Ако отговорът е да, нещата са по-лесни. Ако не – провокирайте го. С ласка и внимание.

Потърсете помощ
Вместо да си блъскате главата върху това какво в отношенията ви не достига, съсредоточете се на взаимната симпатия и близост, които все още сте съхранили. «Възможно е да имате нужда да посетите специални тренинги или просто да попълните сексуалното си образование. Обмислете всички възможности и постоянно обсъждайте с партньора какво още можете да направите заедно», съветва Елизабет Макграт.

Проявявайте сексуалната си енергия спокойно и с любов
Ако вашето либидо е по-силно, отколкото на партньора ви, не падайте духом. «Партньори с по-силно либидо често се усещат отхвърлени и неудовлетворени, поради което в секса те стават малко или много нетърпеливи. Често това още повече усложнява ситуацията и в крайна сметка партньорът със силното либидо сам може да се откаже от секса», казва сексологът Ян Кернер.
Най-добре е да се заредите с търпение и да не отстъпвате. Всеки позитивен опит за близост (еротичен масаж, взаимни ласки) може да пробуди желанието у партньора.
(По материали от чуждестранния печат)[i][/i]
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.