Anna.bg
Мъжът до мен
16 януари 2017

10 признака за това, че вашият възлюбен е сексист

1 718
0
10 признака за това, че вашият възлюбен е сексистСпецалистите психолози казват, че когато човек се влюби, затваря очите си за някои качества на половинката си, а други съзнателно или не трактува невярно. Готови сме да приемем стремежа за емоционален контрол върху нас като грижа, а жестокостта – за проява на мъжественост. Изследване, проведено под ръководството на психолога Джоел Уонг в Блуминтън, САЩ, формулира 10 признака на сексизма, за които една жена трябва да внимава.

Болезнено желание за победа
Да побеждаваш е приятно, но когато стремежът към победа се превръща в болезнено натрапчива идея, страда не само човекът, но и хората край него. Този, който иска във всичко да бъде първи, не дава на партньора си да прояви инициатива и не може да се радва на неговите успехи. В истински здравите отношения печелят и двамата партньори.

Стремеж към риск
Любителите на риска постоянно се излагат на опасности. „Насилието и престъпленията често са свързани със стремежа към риск и търсене на остри усещания”, казва Франк Фарли, професор по психология в университета Темпъл във Филаделфия. Той съветва да общуваме с хора, които са интересни сами по себе си, а не заради своите екстремни увлечения.

Жестокост
Дори в здравите отношения хората понякога се сърдят и ядосват един на друг. Ако вие и вашият партньор се уважавате един друг, не се страхувайте да покажете, че сте недоволни или раздразнени. Без да стигате до агресия и жестокост, разбира се. Проявата на жестокост е признак за това, че човек не може да се справи с яда си по цивилизован начин.
Не трябва да се продължават отношенията с тези, които ви нанасят физическа вреда. Ако все пак вашият партньор осъзнава неправилното в поведението си, той може да премине специална терапия, за да се избави от проявата на агресия и да се научи да решава проблемите мирно.

Самонадеяност
Умението да се справяш с трудностите самостоятелно е ценно качество. Ако обаче човек тотално отказва да потърси помощ и да проявява самонадеяност във всяка ситуация, неговият партньор започва да се чувства безполезно. Ние не търсим помощ, тъй като се страхуваме да не станем зависими от другия. Предлагайки помощ на силната си половинка, казвайте, че това е важно и за вас.

Стремеж към емоционален контрол и жажда за власт
Вие сериозно преживявате нещо, а партньорът ви ви казва, че е време да престанете да се вълнувате за глупости. Вие чувствате разочарование, но вашите чувства се обезценяват. Хората се държат по подобен начин заради неувереност в себе си. В здравите отношения е прието да се уважават чувствата на партньора, партньорите да се поддържат един друг, без да се опитват да налагат контрол. Някои мъже контролират жените просто заради това, че не ги смятнат равни на себе си. Други демонстрират власт, защото се опасяват, че партньорката им изглежда прекалено умна или успешна. В двата случая с помощта на контрола те се опитват да се справят със своите страхове.

Сексуална безразборност
Ако мъжът избягва пълноценните интимни отношения и смята контактите си с различни пратньорки за правилно поведение, той разглежда жените като обекти за удовлетворяване на биологичните си потребности. Безполезно е да мечтаете за това такъв човек благодарение на вашата любов да стане моногамен. Жените, които се стремят към стабилни отношения, трябва да избягват подобни мъже.

Приоритет на работата над личния живот

В днешно време мнозина са принудени да работят много. Ако работата стане основен приоритет, страдат отношенията с близките хора. Приоритетите могат да се променят. Човек понякога е сам и гори в професията си, но когато има партньор до себе си, той става друг. Трябва да се прояви търпение и да не се страхуваме да говорим за това как се нуждаем от партньора, от неговото присъствие и поддръжка.

Стремеж към статус

Този, който мечтае за висок статус, по правило цени званията и длъжностите повече от хората. Той обикновно използва околните, за да достигне висините.

Хомофобия
Отрицателното отношение към хомосексуалистите е показател за неувереност в себе си. Някои хора подсъзнателно се опасяват, че може да са скрити хомосексуалисти, затова избягват общуване с партньори от същия пол.

Доминиране
Ако вашият партньор ви поръчва какво да ядете в ресторанта, това може да е мил жест, но само първия път. После ще започнете да се дразните, че той поръчва вместо вас недолюбваните ви пилешки крилца, примерно, и чаша червено вино, при положение, че вие пиете бяло. Не е простимо подобно поведение на мъжа. Казвайте му какво ви харесва и какво не. Не позволявайте той да потиска вашите интереси, предпочитания и възгледи.
(По материали от чуждестранния печат)[i][/i]
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.