Anna.bg
Психология
20 декември 2016

13 неща, които ще променят живота ви през 2017 год.

1 869
0
13 неща, които ще променят живота ви през 2017 год.Традиция е в навечерието на Нова година да си даваме обещания пред себе си: ще направя диета и ще сваля 10 килограма, ще спра цигарите, ще намаля алкохола... и все от този род. И обикновено става така, че бързо забравяме даденото обещание. В навечерието на 2017-а психолозите ни съветват да дадем обещание да правим 13 прости неща, които наистина са в състояние да променят живота ни. За какво става дума?

Ставайте по-рано
90 на сто от успешните хора, които се чувстват максимално комфортно в живота, стават рано, сочи статистиката. Това е неоспорим факт. Заставете сами себе си още от сутринта да работите за себе си и за своите желания, като използвате с ум и наслада времето, в което пътувате до офиса. Знайно е, че там телефонните позвънявания, срещите и решението на проблемите прелитат мигновено.

Слушайте внимателно
Дайте воля на природното си любопитство, активно развивайте навика си да слушате събеседника и да се интересувате от онова, което говорят другите. Дори да не говорите, присъствайте в разговорите – с външния си вид, погледа, жестовете, езика на тялото. Дайте на събеседника си да разбере, че за вас е важно какво се случва в момента и какво той ви говори.

Пийте вода
Включително още преди сутрешното кафе или чаша чай. Особено важно е да се употребява достатъчно количество течност в първата половина на деня – това помага не само за активизиране на обмяната на веществата, но и ще ви застави да се чувствате по-бодри, по-енергични, да се настроите за позитивни дела.

Казвайте „благодаря”

Казвайте го навсякъде и винаги. Ще се убедите колко лесно тази дума отваря врати и дори най-затворените сърца, особено ако го казвате искрено и с топлота. Пробвайте да проверите ефекта на „благодаря” веднага и кажете вълшебното слово на колегите, на любимия човек, на семейството.

Бъдете готови за конфликтни ситуации
Смятате, че това е тъмен облак в празничното ви настроение? Не е. Всяко разногласие между хората дава възможност на човека да узнае нещо ново за себе си, да стане по-мъдър и по-добре да управлява собствения си живот. Бъдете готови за конфликти, а не се поддавайте на слепи емоции.

Посвещавайте време на професионалните си проекти и хобито си
Личните дела със сигурност ще бъдат игнорирани, ако се уморите до смърт на работното си място. Задължително отделяйте време за личните си проекти, както и за любимото си занимание.

Провеждайте времето със семейството си качествено
Общувайте по време на вечерята, четете приказки на децата вечер, играйте на семейни игри. Може да приготвите заедно съботната и неделната закуска – така ще започнете деня с мисълта, че сте посветили утрото на любимите хора.

Помагайте на другите

Учените са доказали: всяка помощ (на семейството, на близките, на хора, които са малко свързани с вас) не само зарежда с правилна и полезна енергия, но и удължава живота. Изследвания, публикувани от Американската асоциация по здравеопазване, показват: хора, които имат навика да помагат на другите, са надеждно защитени от негативното въздействие на стреса и неговите последствия.

Говорете истината
И нищо друго освен правдата. Няма по-изнурително и губещо енергията и нервите занятие от лъжата. Според психолога Робърт Фелдмън зад най-баналната лъжа стои стремежът за избягване от неудобната истина и желание да се изкарате по-добри, отколкото сте всъщност. Всяка лъжа е съпроводена с нашия страх, с отсъствие на самоуважение и сбъркана концепция за успех.

Заобикаляйте се с ярки, харизматични и щастливи хора
Старайте се да избягвате общуване с „отровни” личности, а такива могат да бъдат не само враговете, но и някои приятели. Ако проблемите на някой друг винаги са по-важни от вашите, ако приятелят звъни само когато се чувства зле, ако има усещането, че срещу него винаги има някакви заговори и въобще се е опълчил целият свят, бягайте далеч! Такъв човек ще ви въздейства като енергиен вампир.

Оправяйте си леглото

Не знаем как точно работи този механизъм, но учените са установили, че акуратното оправяне на леглото сутрин стартира верижна реакция – помага по-лесно и по-бързо да се установят други полезни привички.

Медитирайте
Тази практика помага да се очисти умът, да се научим да бъдем благодарни, да намерим спокойствие и да стигнем до вътрешен баланс. Няколко минути медитация на ден помагат да се види животът в перспектива и по-ясно да се формулират цели и пътища за тяхното постигане.

Прощавайте
Научете се да прощавате обидите. Това означава, че миналото повече няма да ви тормози, а вие можете спокойно и уверено да гледате в бъдещето и по никакъв начин да не сте свързани с човека, който ви е причинил болка. Щастливите хора живеят, без да познават обидите.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.