Anna.bg
Любопитно
08 декември 2016

Най-възрастната работеща стюардеса е на 80

1 542
0
Най-възрастната работеща стюардеса е на 80Американката Бет Неш може би е най-възрастната работеща стюардеса на планетата, съобщава CNN.

Бет Неш е на 80 години. Кариерата си на стюардеса започва преди близо 60 години – през ноември 1957 г., в днес несъществуващата авиокомпания Eastern Airlines. В момента жената работи в American Airlines.

Бет разказва, че в младостта й работата като стюардеса й се е струвала солидна и романтична. Тя се влюбва в самолетите на 16 години, след първия си полет като пасажер. Веднага след завършването на колежа момичето подава заявление да работи в авиокомпанията.

В началото на нейната кариера пътуването със самолет е било истински празник за пътниците, спомня си стюардесата. Обстановката е луксозна, поднася се вкусна храна, а момичетата на борда са облечени по последна мода. По думите на Бет, в онова време е било физически тежко да се работи, тъй като се е налагало стюардесите да носят тежки подноси с пълноценен обяд в порцеланови чинии и красиви прибори.

В годините на своята работа стюардесата многократно променя имиджа си, защото към външния вид на девойките в самолетите винаги е имало повишени изисквания. По някое време са били на бода късите прически и тънките вежди. В друг момент косата трябвало да е дълга. Не по-рядко се променяла и униформата – костюмите с панталони заменяли късите роклички, по-сдържани тонове излизали на мода вместо ярките разцветки. В различни периоди в работния гардероб на стюардесите е имало шапчици, водолазни костюми и даже ботушки за танци Go-Go.

Най-впечатляващи са обаче промените в самата организация на авиопревозите, отбелязва Бет. Когато тя започва работа, разписанията на полетите се пишат с тебешир върху черна дъска, а всички инструкции се предлагат напечатани.

Днес всяка стюардеса от състава на American Airlines има собствен таблет. Бет Неш обаче признава, че не е успяла веднага да се ориентира в употребата му.

Независимо от почтената си възраст, стюардесата не смята да излиза в пенсия, защото както и по-рано, обожава летенето и общуването с пасажерите на борда. И добавя, че независимо от всички промени, преобразили напълно света на самолетните полети в последния половин век, все още е останало едно много важно нещо – усмивката, с която стюардесите посрещат хората на борда. Точно тя е визитната картичка на авиокомпанията. А Бет знае как да се усмихва!
Източник
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.