Anna.bg
Психология
30 май 2016

11 лесни начина да заобичаме себе си

1 958
0
11 лесни начина да заобичаме себе сиКогато казваме „да се влюбим“, винаги мислим за някой друг. Даже ни се струва странно да чуем фразата „започвам да се влюбвам в себе си“.

Но фактът е, че много от нас достигат точката, в която просто задължително трябва да се заобичат. Причините могат да са различни – примерно, много дълго сме се грижили за някого, изтощени сме психически и се нуждаем от нов източник на енергия.
Имали сте моменти, когато се чувствате като изстискан лимон; понякога, за да се справите с това, трябва съвсем мъничко любов. Даже малка частица от това велико чувство крие в себе си огромен потенциал и е способна да ви върне към живот.
Вече сте обичали през живота си, но най-често друг човек. Нека да променим сценария и да насочим това велико чувство към този, който най-много заслужава това – към самите вас.

Да обичаш е много лесен процес, който може да се задейства във всеки момент. Ще почувствате цялата красота на живота, ако във вас отново се запали пламъчето на любовта. Когато се научите на изкуството да изпълвате душата си с любов, няма да се налага да я търсите от другите. Нека си представим – вие сте едно ведро, опитвате се да изпълните някого друг. Правите всичко, стараете се, но в края на деня все пак оставате едно празно ведро. Нека се научим да създаваме собствено кранче, за да изпълваме с любов себе си нужния момент и за да остава и за някой друг – близък или не съвсем.
Да разкрием изкуството на любовта.

Вдъхнете дълбоко
Да поемем дълбоко дъх – това е обикновен разкош, който можем да си позволим винаги и навсякъде. Когато дишаме дълбоко, ние активираме процеса на релаксация в организма, който от своя страна задейства процеса на възстановяване. Когато тялото е отпуснато, съзнанието ни също се отпуска. Опитайте този лесен начин и ще престанете да се чувствате кълбо от нерви.

Нервите и стресът предизвикват произвеждането на кортизол – изключително вреден за организма хормон. Затова вдъхнете дълбоко и се отпуснете. Фокусирайте цялото си внимание върху конкретния момент и изразете грижа и любов към своето тяло и ум.

Прегърнете се
При прегръдката организмът отделя „приятния“ хормон окситоцин, който се нарича още хормон на любовта.
Представете си, че прегръщате любим човек. Това може да е ваша отдавна изгубена любов или член от семейството, с когото отдавна не сте се виждали. Представете си цялата сила и мощ на такава прегръдка и своите емоции преди този миг.

Насочете това чувство към себе си. Прегърнете се така здраво, както бихте прегърнали тези любими хора. Представете си, че те също ви отговарят с цялата си нежност и любов. Замрете за миг, почувствайте дълбочината на чувството. Колкото по-искрено го направите, толкова по-голяма сила ще придобиете.

Направете си комплимент
Какви качества притежавате, какво харесвате и цените в самите себе си? Това може да са вашите амбиции, откритост или дружелюбност, може да е вашият талант. Това могат да са даже вашите буйни къдри и красива прическа. Най-важното е да си направите искрен комплимент, за да почувствате любов към самите себе си.

Може да ви се стори странно да казвате комплименти на самите себе си, но това е важно. Вие просто трябва да преодолеете възможния дискомфорт и да приемете комплимента. Какви емоции предизвиква това у вас? Усмивка, смях? Нека положителните емоции да ви изпълнят. Приемете комплимента с открита душа, това помага.

Изключете телефона си
Онова огромно количество време, което използваме със своите електронни джаджи, е напълно възможно да повлияе отрицателно на самочувствието ни и усещането за света. Когато от всички страни сме обкръжени от виртуалния свят, ние оставяме реалната истинска красота на света да остане незабелязана. Усмивката на някой минувач, как кучето върти радостно опашка, въртеливото падане на лист от дървото… Пропускаме го.

Ако забележим света край нас, ще успеем на проникнем и вътре в себе си. Посветете поне малко време на природата, почувствайте се част от нея. Дишайте и бъдете в настоящето. Съобщенията, социалните мрежи и телефоните могат да почакат.

Разходете се
Здравото тяло е това, към което се отнасят с любов и уважение. Разходките ни позволяват да осмислим света, даряват ни време просто да се насладим на дишането си и възможност да размишляваме над бъдещето.
Можете да възприемете разходката даже като начин за медитация. Фокусирайте вниманието си върху всяка своя крачка, благодарете на природата за способността си да ходите. Няма да усетите как вашите тревоги ще изчезнат и отново ще откриете любовта към самите себе си, която винаги е съществувала.

Усмихнете се
Когато се усмихвате, представете си как силата на усмивката дарява топлина на цялото ви тяло. Позволете на усмивката на изпълни всяка частица от вашата същност с благодарност и радост.
Представете си, че се усмихвате на любовта на живота си, но насочете тази усмивка към самите себе си. Усетете мощта на такава усмивка и я насочете навътре към себе си.

Запишете своята заветна мечта и тръгнете към нея
Вземете лист хартия и напишете заглавието – Моите мечти. Започнете да мечтаете. Нека моливът се движи сам – вижте до какво ще ви доведе това. Бъдете открити в мислите си и не осъждайте нито една от тях.

Когато сте разкрили всички свои желания, поставяйки ги на хартия, отпуснете се и отдъхнете. После отново погледнете листа и вижте кое от тях лови най-силно погледа ви. Нещо от това, което сте записали, ще предизвика у вас искрени емоции и интерес. Ето това е, което сте търсили.

След като сте го намерили, направете първата крачка към изпълнението на това желание. Този тласък ще ви върне към живота, с любов към самите себе си.

Поглезете се
Ние често глезим другите хора с подаръци, дори това да са само знаци на внимания. Но най-после е време малко да поглезим и себе си – поръчайте си любимата храна в ресторанта или посетете място, което обичате. Мислете за това като за романтична среща със самите себе си. Заслужавате го.

Напишете пет неща, които обичате в себе си
Това всъщност е продължение на точката с комплиментите към самите себе си. Ако сте преминали тази точка леко и радостни емоции, то вече сте готови и за тази стъпка. Сега вашата цел е да намерите още няколко качества у себе си, с които се гордеете и обичате – и да ги сложите на хартия.

Но не правете тази задача наполовина, колкото да я изпълните. Трябва искрено да харесвате тези качества, които записвате за себе си.

Погледнете в огледалото и кажете: „Обичам себе си“
Това вече е ново равнище на любовта съм себе си. Вземете огледало, отворете очи и погледнете дълбоо в тях. Почувствайте любовта отвътре.
Представете си, че произнасяте тази фраза на този, когото много силно обичате. Произнесете я силно и я повторете толкова пъти, колкото можете. Почувствайте своето пълно участие в този миг. Колкото по-ясно почувствате участието, толкова повече любов ще приемете.

Изпратете съобщение с благодарност към тези, когото обичате
Когато споделяте любовта, тя винаги ще намери път да се върне към вас. Понякога тя се връща в десетократен размер. Помислете за някого, към когото изпитвате дълбоки чувства и им кажи колко много ги обичате и какво цените в тях. Дори да става дума за съвсем дребни неща.

И накрая - не гледайте със съмнение и снизходителност на тези начини да върнете любовта към себе си. Практиката показва, че дори една широка усмивка сутринта пред огледалото помага да усетим прилив на сили. Бъдете себе си, ценете това което сте и качествата, които притежавате, това повишава вътрешната увереност, че сте човек, който може да постигне много в живота. Любовта към себе си ще ви помага да излъчвате и повече любов към другите хора...
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.