Anna.bg
Семейно здраве
09 април 2016

Как да запазим здравето си след 40 години

2 474
0
Как да запазим здравето си след 40 годиниСпециалистът в сферата на диетологията и фитнеса Мирон Шакира подробно разказва какви правила трябва да имаме предвид при храненето, за да можем на 40 да изглеждаме и да се чувстваме като на 25.

Не е толкова трудно да се запази доброто здраве – достатъчно е да се храним правилно, да не пренебрегваме физическото натоварване (дори просто всеки ден да се разходите в парка) и да внимавате за теглото си.

Не допускайте недостиг на витамини и минерали
Учените са установили – 21 макроелемента, например натрий, магнезий, калий, хлор, фосфор, сяра, азот са клинично важни за човешкия организъм. Същото се отнася за микроелементите – бром, желязо, йод, кобалт, манган и 13 витамина – витамин витамин А, Е, С, витамините от група B и др. Всеки от тези минерали и витамини играе огромна роля в жизнеността на организма, и техният недостиг може силно да повлияе върху здравето. Мнозина възлагат надежда само на витаминовите комплекси от аптеката. Това не трябва да се прави.

Допълнителен прием на каквито и да са витамини или минерали може да ви назначи само лекарят, съгласно резултатите от изследванията ви или при поява на конкретни симптоми.
Организмът усвоява от храната само необходимото му количество вещества, а останалото се изхвърля. Когато обаче получаваме витамини и минерали от препаратите, организмът ги усвоява напълно. В резултат на това може да възникне излишък от вещества, което може да доведе до неизвестни, и по-скоро негативни последици.

Обърнете внимание на тези вещества и продукти:
Доматите съдържат много ликопин, който намалява риска от поява на аденом на простатата при мъжете.
Броколите съдържат метионин (аминокиселина), който намалява равнището на мастните отлагания в черния дроб и холестерина, регулира метаболизма, обезврежда токсините; освен това броколите съдържат сулфорафан, индол-3-карбинол, анетолтритион и синигрин – всички те имат силно противораково въздействие.

Непременно използвайте мазнини
За необходимостта от белтъчини никой не спори. Но на диетолозите им е трудно да защитят употребата на мазнини. Въглехидратите в нашето меню винаги са в повече, недостигът им влияе пагубно върху организма, особено след 30 години. Също така организмът се нуждае остро от мононенаситени и полиненаситени мазнини, чието значение е голямо – мозъкът се състои от 60 на сто мазнини, производството на хормони и обменните процеси протичат с участието на мазнини.

Ужасното е, че често в менюто ни преобладават трансмазнините, които влошават функционирането на организма, тъй като уплътняват мембраните на клетките и влошават проходимостта й.

Нашите мускули, вътрешни органи, коса – всичко се състои от белтъчини, точно затова те са необходими за постоянно обновяващия се организъм. Най-добрият начин да набавим белтъчини е да включваме в храната си месо, риба, морски дарове и мляко. Разбира се, може да минем и без месо, в което се съдържат всички незаменими аминокиселини, но тогава трябва внимателно да комбинираме растителните белтъчини, за да получим всички важни аминокиселини.

Още 6 важни препоръки
 Употребявайте по-малко животински и повече растителни мазнини – 30 на сто от менюто да бъде животински мазнини, 30 на сто – мононенаситени мастни киселини (например зехтин). Други 30 на сто – полиненаситени мастни киселини омега-6 и омега-9;

 Напълно изключете трансмазнините от менюто си (маргарин, пасти, торти, вафли и др.);

 Контролирайте количеството макронутриенти – не по-малко от 25 на сто белтъчини и мазнини от целия обем поемана храна;

 Пийте 2—2,5 литра вода за денонощие;

 Включете в менюто си плодове и зеленчуци, които максимално ще наситят организма ви с витамини, микроелементи и полезни вещества;

 Не се притеснявайте да се обърнете към специалист по хранене – той ще ви състави таблица за храненето и правилно меню, като отчете особеностите на вашия организъм и структурата на тялото ви.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.