Anna.bg
Семейно здраве
12 март 2016

10 полезни храни с много магнезий

6 915
0
10 полезни храни с много магнезийЧесто се чувствате стресирани, плачете без причина или се намирате на ръба на нервен срив? Възможно е причина за това да е дефицитът на магнезий във вашия организъм.
Някои хора подценяват важността на магнезия за организма – той поддържа имунитета, намалява риска от развиване на рак, подобрява работата на сърцето и предотвратява сърдечните пристъпи. Много изследвания потвърждават ползата от този микроелемент. Той играе съществена роля в производството на енергия, изграждането на белтъчините, метаболизма на глюкозата и предаването на генетична информация. Той притежава седативно действие, затова с негова помощ може да се намали нервното напрежение.

Едно от тях, проведено в Харвардския университет, помага да се изясни, че всекидневната употреба на необходимата доза магнезий намалява риска от диабет с 33 на сто. Със сигурност сте виждали в аптеката препарати с магнезий – може да ги приемате, но по-добре е да получите дневната доза от хранителни продукти. Дневната необходима доза магнезий, посочена от The Recommended Daily Allowance (RDA), е 310 мг за жените и 400 мг за мъжете.

Ако човек е уравновесен, не страда от резки спадове на настроението, няма повишено кръвно налягане – тогава вероятно в организма му не се наблюдава дефицит на магнезий. Но прекалената нервност, запекът, високото кръвно са косвени признаци за неговата липса. В този случай е добре да се приемат препарати, съдържащи магнезий. Ето кои са най-ценните от тях:

Бадеми
В една кафета чаша бадеми се съдържат 80 г магнезий, както и витамин Е, който повишава защитната реакция на организма срещу болести и забавя стареенето. Бадемът, както всички ядки, е богат на белтъчини, но при това е високо калоричен - 576 калории на 100 г. Затова, ако не искате да пълнеете, яжте малки количества. Бадемът е полезен и за сърцето, защото съдържа мастни киселини омега 3.

Семки
Тиквените, слънчогледовите, ленените семки и сусамовите семки са много полезни. В 30 грама сусам се съдържа 105 мг магнезий, а в 30 грама тиквени – около 80 мг. В чаена лъжичка ленено семе има 40 мг магнезий, а в ¼ чашка слънчогледови семки - 128 мг.

Банани
Бананите са характерни с високото съдържание на калий, но освен него те съдържат много други микроелементи. В един среден банан има около 32 мг магнезий. Известно е, че в незрелите банани има и нишесте – полезен въглехидрат, който дава чувство на ситост и ускорява метаболизма.

Броколи
Според някои изследвания, броколите са в състояние да намалят риска от рак на дебелото черво и пикочния мехур. В тези зелени букетчета има много магнезий - (51 мг в ½ чашка сварени броколи), витамин С, фосфор, калций и фибри. Да добавим, че те отговарят и на още едно условие – не само са полезни, но и вкусни.

Царевица
Някои хора се стараят да се откажат от царевицата, тъй като ня съдържа доста въглехидрати. Но пък не е казано, че трябва да ядем всеки ден, достатъчни са 1-2 кочанчета на седмица в сезона, когато се намира по магазините. Царевицата е прекрасен източник на фибри, витамини от групата В, витамин С, магнезий (33 мг в един кочан), растителни белтъчини. Другото полезно е, че не съдържа глутен.

Грах
Грахът съдържа много белтъчини и с него могат да се приготвят най-различни, дори чисто вегетариански ястия. Богат е на витамините А и С, калий и магнезий (48 мг в една чашка). Грахът подобрява работата на черния дроб и бъбреците, регулира храносмилането и поддържа нормално равнище на холестерин.

Спанак
Спанакът е най-добрият помощник на отслабващите и на тези, които водят здравословен начин на живот – в него има малко калории, но много витамини и микроелементи. Спанакът съдържа желязо и магнезий – 157 мг в една чашка попарен спанак, а това е 40 на сто от дневната норма за жени. Направете си салата от зеленчуци и спанак, посипете я със семки и постигате всичките 100%.

Авокадо
В едно средно голямо авокадо се съдържат 58 мг магнезий. Добавете половинка от плода към салатата от предната точка и ще се получи чудесно блюдо, богато на магнезий, което можете да изберете за обяд. Тъкмо ще ви помогне да възстановите нервите си през втората част от работния ден.

Смокини
Почакайте до сезона на смокините и попълнете запасите си от магнезий – в 100 г се съдържат 59 мг от този микроелемент. Сладките плодове съдържат още витамин А, витамини от групата В, желязо, фосфор, калий и фибри. Тези съставки помагат да се намали нивото на холестерина, риска от сърдечни заболявания и рак на дебелото черво. Освен това те заздравяват ноктите и намаляват болките в гърлото при простуда.

Тъмен шоколад
Не можете без шоколад? Няма нужда да си го отказвате – изяждайте по едно квадратче на закуска и във вашия организъм ще постъпят 95 мг магнезий. Това гарантира добро настроение и пази от стрес. Освен това тъмният шоколад подобрява кръвообращението, сваля кръвното налягане и подобрява работата на сърцето.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.