Anna.bg
Семейно здраве
09 март 2016

Бори ли физическата близост грипа?

798
0
Бори ли физическата близост грипа?Март е, а грипните вируси не искат да си тръгнат. За това способства и необичайното за сезона топло време, което препълва болниците с кихащи и кашлящи.
Дали сте си направили имунизация против грип, вече няма никакво значение. Учeните обаче са категорични, че има едно сигурно средство, което предпазва от коварните вируси.
И не само сигурно, а и приятно средство. Сексът.

Доказано е, че в същото време, в което получавате удоволствие от секса, в организма се изпълняват най-различни странични процеси, които влияят положително на здравето и на нашата най-важна броня – имунитета. Експерименти на швейцарския невроимунилог Манфред Шедловски доказват, че след оргазъм с 50 на сто нараства количеството на фагоцитите – важни защитници на имунната система, способни да разпознават и унищожават заразените клетки.
Неговите колеги от университета в Пенсилвания пък откриват връзка между интимната активност и изработката на имуноглобулин А, който неутрализира вирусите и токсините.
Съгласно изследването у хората, които правят секс един – два пъти седмично нивото на тези антитела се повишава с почти 30 на сто.

Освен това, категорични са учените, сексът се явява прекрасно аеробно натоварване, а това значи, че насища организма с кислород, обезпечава гимнастиката на органите на дишането и способства за профилактика на бронхо-пулмоналните заболявания. Хормонът на удоволствието дофаминът, който се изработва активно по време на интимна близост, предпазва от стрес и от негативното му влияние върху имунитета.

Лечебният ефект на секса не се ограничава с класическия секс и вагиналния оргазъм. Главното ключе и полза е удоволствието, няма значение как е получено то – дали по пътя на стимулация на клитора или G точката, ръчно, орално или с помощта на стимулатор.
Учените обаче са категорични, че най-големият ефект е от секс с любим партньор, тъй като той носи най-голяма физиологическа и емоционална разрядка. Но ако по някакви причини не можете да бъдете заедно, може да получите удоволствие и сами, използвайки вибромасажор.

Сексът е най-полезен при условие, че го правите регулярно. Учените не са единни по въпроса колко пъти трябва да се прави секс, за да бъде това оптимално за здравето, но повечето твърдят, че е нормално интимната близост да е 1 – 2 пъти седмично.
За разлика от лекарствата, списъкът със страничните ефекти на секса върху здравето на организма е изключително положителен.

Регулярната близост укрепва сърдечно-съдовата система, снижава риска от сърдечни пристъпи и инсулти. По време на оргазъм в пъти се повишава нивото на „хормоните на щастието” ендорфин и окситоцин, които имат обезболяващо действие, способстват за зарастването на тъканите и помагат за справяне с безсънието. Интимният фитнес е необичайно полезен и за женското здраве, способствайки за укрепване на мускулите на тазовото дъно и подобряване на репродуктивните функции. Не на последно място – регулярният сексуален живот сопосбства за укрепване на самооценката и на отношенията в двойката.

Както и ваксинацията сексуалната профилактика е най-ефективна при здравия човек. Ако коварните вируси вече са атакували организма, към лечението със секс трябва да сме изключително внимателни. Освен риск да заразим партньора сексуалните натоварвания в разгара на болестта застрашават със сърдечни усложнения, с усилване на възпалителните процеси и отслабване на имунитета. В същото време при лека простуда и отсъствие на висока температура секс лечението може да ви бъде от полза: активизират се защитните функции, снижават се болезнените усещания. Стига само да не решите да устроите на отслабения организъм олимпийски секс маратон.

Отказът от секс, както и от ваксинация против грип, е доброволно дело. Трябва обаче да помните, че лишавайки се от интимен живот, вие не само бягате от пълноценните отношения, но и попадате в зоната на риска за много заболявания и разстройства. Освен снижаването на общото съпротивление на организма отсъствието на секс застрашава с неврози, бърза умора и понижена самооценка.
Женското въздържание може да доведе до до застой на кръвта в органите на малкия таз, до загуба на чувствителност в ерогенните зони и до гинекологични заболявания, а аскетичните мъже повече от останалите рискуват да имат проблеми с ерекцията и простатата.
Освен това редица изследвания доказват, че отсъствието на регулярен секс води до преждевременно стареене и дори съкращава живота.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.