Anna.bg
Семейно здраве
24 февруари 2016

За и против вегетарианството

1 138
0
За и против вегетарианствотоВ последните години вегетарианството става все по-популярно по цял свят. Учени се опитват да обяснят до какво може да доведе пълният отказ от месо в храната на хората.

Почти една трета от гражданите на Великобритания са намалили употребата на червено месо или са станали вегетарианци в рамките на една година. Това сочат данни от анкета на British Social Attitudes. Социолозите установяват, че 29 на сто от хората напълно или частично са се отказали от месото, след като Световната здравна организация предупреди, че преработеното месо от типа на кренвиршите, бекона и шунката могат да предизвикат рак.

В същото време обаче в изявлението на Световната здравна организация се казва и че пълното отказване от употреба на месо може да повлияе пагубно върху човешкото здраве. Например – да доведе до нарушаване обмяната на веществата и до недостиг на минерали и микроелементи, в частност на желязо и на витамините D и В12. За да се попълни запасът от тези вещества, вегетарианците трябва да употребяват по-често в менюто си бобови храни, като фасул и леща, както и ядки, плодове, тъмнозелени зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Пак според специалистите човек, който напълно се отказва от употребата на месни продукти, може да отслабне с до 4-5 кг за месец. В резултат от това може да се наруши обмяната на веществата и работата на храносмилателната система.

Отказът от месо и месни продукти може да бъде причина за безвъзвратни промени в микрофлората на стомаха. Ако в някакъв следващ момент човек реши да попълни менюто си с месо, би имал проблеми с храносмилането. Според други данни обаче, при хората, които са се отказали от месото, в стомаха има повече полезни бактерии от някои видове.

Сред плюсовете от отказването от месо е намаленият риск от появата на сърдечносъдови болести. Според данни от изследване, проведено от Научно изследователския институт Лернър в САЩ, за развитието на сърдечни болести способства съдържащото се в месото природно вещество L-карнитин.

Специалистите отбелязват, че около 58 на сто от хората, които са се отказали от месото миналата година, споделят, че са го направили заради здравето си. Около 20 на сто признават, че по този начин са се опитали да харчат по-малко. Други 20 на сто от анкетираните казват, че се тревожат от изтребването на животните или от недостатъчната безопасност на повечето хранителни продукти.

Ако трябва да направим някакъв извод от тези данни, той е, че днес не можем да бъдем сигурно в чистотата и качествата на който и да е продукт - бил той месо, риба или плодове и зеленчуци. Едва ли е необходимо да се отказваме напълно от едни или други храни, но е полезно да се опитаме да се храним балансирано, и доколкото е възможно - с чисти продукти. Вие как мислите?
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.