Anna.bg
Изтънчен вкус
04 февруари 2016

Картофи във формички за мъфини

2 746
0
Картофи във формички за мъфиниТази рецепта има много варианти.
Картофите могат да бъдат сварени, настъргани, залети с разбито яйце, направени като картофен пудинг. Всичко е въпрос на фантазия.
През последните месеци се написаха доста рецепти за картофени хапки в тава за мъфини. Аз промених леко рецептата, като я нагодих към това, с което разполагам в кухнята си. Ефектът обаче е поразяващ. Рецептата е бърза и се приготвя лесно, можете да изненадате както семейството, така и най-прeтенциозните гости.
Аз използвах алуминиеви еднократни формички за мъфини, защото след приготвянето на картофените вкуснотийки изхвърлям формичките и така пестя време за миене. За една формичка отива почти един цял средно голям картоф.

Необходими продукти
6 - 7 средно големи стари картофи
3 - 4 супени лъжици зехтин или олио /ако обичате картофи с краве масло, ще ви е необходимо около 100 грама предварително разтопено масло/
сол, черен пипер на вкус
сушена или прясна мащерка, чубрица или копър /моята рецепта е със сушен копър/

Начин на приготвяне
Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги на много тънки филийки.
Ако имате специално ренде с нож за рязане на зеленчуци, ще се получи идеална дебелина.

В дълбок съд объркваме нарязаните на филийки картофи с мазнината, прибавяме подправките. Някои обичат аромата и вкуса на чесън, затова има рецепти, в които се слага чесън на прах. Можете да експериментирате като добавите настърган кашкавал или пармезан, но аз обикновено ги правя без него. За разнообразие понякога добавям накрая настърган кашкавал.

Редим омаслените картофи във формичките, докато се получи и оформи купчинка.

Печем в предварително загрята фурна, 160 градуса е оптимална температура на средно ниво.
Картофите са готови за около 40 минути. Ако искате да ги запечете с настърган кашкавал или сирене, това е добре да се направи, когато картофените мъфини са се пекли около 30 минути, а последните 10 печем, за да се разтопи кашкавалът или сиренето.

Картофените мъфини са подходящи като отделно ястие със сметана или млечна салата или като гарнитура към месни блюда.
Автор: Анна
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.