Anna.bg
Зависимости
02 февруари 2016

Ползата от социалното изключване

1 249
0
Ползата от социалното изключванеСтотици ревниви ползватели на Facebook се отказали от любимата си социална мрежа за цяла седмица. Оказало се, че не са изгубили нищо.

Социалните мрежи са отличен източник на непрекъснат поток информация – интересна, любопитна, дори и ако не е съвсем вярна. Постоянен поток на множество редактирани човешки животи, който обаче изкривява нашето възприемане на действителността.

Така смятат учените от Института за изследване на щастието – научно-изследователска организация в Дания, където изучават социалните съставляващи на щастливия живот, неговите причини и последици. Тези думи на учените се потвърждават от резултатите в един собствен експеримент, участниците в който доброволно се отказали от Facebook.

Експериментът
В началото екипът учени съставили обобщен образ на 1095 участници в проекта, на възраст от 16 до 76 години. Ето стартовите показатели – 94 на сто от доброволците всекидневно поглеждат в социалната мрежа, 86 % проверяват лентата на новините често или постоянно, 78 на сто отделят за това 30 минути и повече, 61 % предпочитат да споделят с приятели положителните си черти, 69 на сто публикуват интересните места, където са били.

Като допълнение всеки човек оценил живота си в момента по няколко параметъра. На случаен принцип участниците били разделени на две групи, едната от които продължавала да влиза във Facebook както преди, а другата се отказала от социалната мрежа за една седмица.

Изводите
След една седмица отказалите се съобщили, че са много по-доволни от живота си. Те били по-щастливи, по-малко тъгували или усещали депресия, по-рядко се тревожели и се сърдели, по-често получавали удоволствие от живота и били уверени в силите си. Нещо повече, това прекъсване ги накарало по-активно да общуват с другите хора и намалило затрудненията с комуникацията им. Хората забелязали, че започват да водят по-активен живот и престанали да харчат напразно времето си.

Мненията на участниците
26-годишният Стайн Чен признава, че в началото се е чувствал зле: „Facebook е огромна част от живота ми. Цялата младежка култура и купоните така или иначе се завъртат оттам.“

Не по-слаба "абстиненция" изпитва 35-годишната Софи Ан Дорной: „Всеки ден преди да стана от леглото, отварях Facebook на телефона си, просто да проверя какво интересно се е случило през нощта.“

Младите хора изтриват Facebook от телефоните си и го блокирали на компютрите си, за да се избавят от излишни съблазни.

„След няколко дни забелязах, че свършвам дневните си задачи по-бързо от обикновено, защото прекарвам времето си по-ефективно“, - казва Софи. – Усетих нещо като спокойствие заради факта, че не влизам във Facebook“. Младата жена отбелязва, че е започнала да общува по-дълго със семейството си и с приятелите си по телефона. „Страхотно е да усещаш, че светът не се зацикля върху Facebook. Както по-рано, хората могат да се свържат с теб, ако възникне такава необходимост.“

„Започнах да общувам със съседите си в квартирата вместо постоянно да следя лентата на Facebook“, лаконично казва Чен.

Заключение
Дания е на трето място по равнище на щастие сред всички страни в света. Може би именно затова проучването на Института за изследване на щастието звучи много по-убедително от подобни на тази тема. Учените смятат да продължат работата си и да се задълбочат върху ефекта от по-продължително отказване от социалните мрежи. В момента те набират доброволци за нов, този път годишен цикъл на изследване.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.