Anna.bg
Диети и фитнес
02 февруари 2016

Как да слабеем с всяко ядене

1 943
0
Как да слабеем с всяко яденеДа, може да звучи парадоксално, но е факт: възможно е, без да спазвате строга диета, да отслабвате с всеки прием на храна. Стига да следвате съветите, изложени по-долу. Или поне някои от тях.

Правилната посуда
Учените са доказали, че ако цветът на посудата съвпада с цвета на храната (примерно ориз в бяла чиния) ние, без дори да подозираме, ядем с 18% повече, отколкото би трябвало. Ако искате да отслабнете, заложете на червеното, съветват експерти. Възможно е да е свързано с това, че нашият мозък асоциира този цвят със знака „стоп”. Освен това австралийски учени пък са открили, че е най-добре да се използват чинии с колкото може по-малък диаметър – това снижавало вероятността от преяждане. Елементарна математика за слабеещи, казват те: 20 на сто по-малък диаметър на чиниите – 20 на сто прием на по-малко храна.

Делим на четири
Когато неустоимо ви се ще да хапнете нещо, което знаете, че ще ви донесе много калории – например един кроасан, може да сторите следното: разделете го на 4 и много бавно изяжте трите части. С четвъртата част почерпете някого или просто я сложете настрани. Така насладата от десерта ще е безопасна за вашата фигура.

Глад или жажда
Твърде често чувството на глад може да се обърка с жаждата. Особено между основните приеми на храна. Ако ви се струва, че сте огладнели, изпийте като начало чаша вода и едва след няколко минути се вслушайте във вътрешния си глас – наистина ли сте гладни?

Правилото за 15-те минути
Ако у вас е възникнало непреодолимо желание да хапнете нещо между два основни приема на храна – примерно нещо сладичко, опитайте се да почакате 15 минути, преди да си подсладите. В много случаи това желание за похапване изчезва доста по-рано. Това може да приложите и по отношение на десерта. Ако сте се навечеряли, пробвайте да отложите десерта с 15 минути и тогава си задайте въпроса наистина ли ви се яде сладко. И още нещо важно: никога не се нахвърляйте върху храната, ако сте ядосани или натъжени – по-добре 15 минути да подишате въздух и да помислите, за да се успокоите. Иначе неминуемо ядете повече.

Лява – дясна ръка

Всичко гениално е просто. Хранете се с недоминиращата ръка, ако искате да отслабнете. Например, ако работите и пишете с дясната ръка, хранете се с лявата. И обратно. Доказано е, че когато използваме недоминиращата ръка, приемаме с 20 на сто по-малко храна. Препоръката е добре да се спазва най-вече по празници и в почивните дни, когато рискът да ядем повече е значително по-голям.

Направете снимка
Ако у вас възникне непреодолимо желание пред забранен кулинарен деликатес, преди да го „нападнете”, му направете фото с телефона си. Напълно вероятно е естетическото удоволствие от фотографията да ви накара да преосмислите желанието си.

Ограничен избор

По-малко разнообразната храна помага за отслабване. Когато пред нас са голямо количество различни и особено апетитни блюда, е трудно да се устои пред съблазънта да бъдат опитани всички. Ограниченият избор от продукти ви пази от преяждане.

Вилицата по-встрани

Ако действително държите да ядете по-малко, пробвайте един изпитан и лесен трик: при всяко хапване оставяйте вилицата по-встрани. Така самият процес на хапване ще се забави и вие по-лесно ще издържите въпросните 20 минути, след които идва и ситостта.

Отвличащи фактори
По време на храна изключете телевизора и оставете настрани смартфона, дори да сте неразделни с него. Всяко отвличане на вниманието с телевизионния екран или с телефона ви заставя да ядете с 15 % повече, отколкото би трябвало. Сред табутата е обядът на бюрото в офиса: сработва същият ефект, от монитора на компютъра. В интерес на истината, ако четете книга, докато се храните, подобен ефект не се наблюдава.

Плодов рай
На масата в хола е добре да имате винаги фруктиера, пълна с различни плодове. Те са изключително лесен и отличен отговор на съблазънта да се нахвърлите на нещо вредно между обяда и вечерята. По-добре плодовете да ви изкушават, отколкото един кроасан или пакетче чипс.

Дъвчете продължително
Както е известно, процесът на храносмилане започва още в устата, тъй като слюнката съдържа особени ферменти, които създават процеса. Изследвания, проведени от китайски учени, показали, че хората, които имат навика продължително да дъвчат храната, ядат по-малко. 40 дъвкателни движения вместо обичайните средно статистически 15 понижават калоричността на обяда с почти 12 на сто, изчислили учените. А това означава, че хората, които дъвчат старателно и дълго, за една година биха свалили 8 килограма. Вие може и да препълните чинията си, но ако дъвчeте бавно, няма да можете да изядете всичко, тъй като ситостта ще настъпи сравнително бързо. При това при продължителното дъвчене на храната глюкозата постъпва в кръвта постепенно, а хормоните, отговорни за преработката на хранителните вещества, се изработват в умерени количества.

Полезният аперитив
Приемете като правило да не започвате обяда си прекалено гладни – рискът да преядете е доста по-голям. Изпийте една или две чаши вода половин час преди храна. Така частично ще запълните стомаха и ще предотвратите прекалено бързото ядене и преяждането. Друг вариант – започнете обяда си с плод или зеленчук, богати на витамин С (киви, цитрусови плодове, една пиперка, малко зеле), които помагат за изгаряне на мазнините.

Тройният ефект
В заведение поръчвайте винаги до три неща. Например – закуска и чаша кафе или чай с мед. В ресторанта – салата, основно и чаша вино. Спестявате десерта. Или салата, основно и филийка хляб. Резултатът – приемате от 21 до 23 на сто по-малко калории.

Влюбете се в Омега-3
Всеки ден задължително добавяйте в порциона си храни, богати на Омега-3 мастни киселини. Полиненаситените мазнини са съюзници в борбата с излишното тегло, въпреки високата си калоричност. Омега-3 се съдържа най-много в ядките и в рибата (скумрия, херинга, сардина, тон).

Йод и хром
За изгаряне на мазнините помага и йодът, от който се нуждае щитовидната ни жлеза. Тя произвежда съответстващите хормони. Този елемент присъства в йодираната сол, морската риба и морските дарове, гъбите, спанака и морковите. За разлика от йода хромът контролира нивото на глюкозата и намалява количеството на инсулин в кръвта. С него организмът се снабдява най-вече от пълнозърнестите култури, броколите и сиренето.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.