Anna.bg
Секс
26 януари 2016

8 причини за загуба на сексуалното желание

2 453
0
8 причини за загуба на сексуалното желаниеЗащо жените губят интерес към секса? Сексолозите отговарят на този въпрос с 8 различни причини, а това може да се окаже ключът към връщане на влечението към секса. Темата обобщава Елза Лествицкая.

Продължителни отношения

Жените понякога губят сексуалното си влечение именно заради онази отговорност, която чувстват по отношение на своя партньор в продължение на години, смята психологът Марта Меана. Домашните грижи, всекидневните задачи и навикът – всичко това води до своеобразно „изтъркване” и равнодушие по отношение на секса. Да си позволи да не се безпокои за нищо, да не мисли за децата си или за физическата си форма, е непосилна задача за много жени. Но именно тя трябва да бъде решена, за да се получи отново удоволствие от съприкосновението, прегръдките и целувките с партньора. Често жената има нужда да й се помогне в това отношение. Всичко, което смъква от плещите й бремето на отговорността, може да й помогне да си върне сексуалното желание.

Отсъствието на прелюдия
Много жени изпитват по-голямо удоволствие от предварителните ласки, отколкото от самия секс като такъв. Целувките, докосвания, милувките, нежният шепот възбуждат и носят удоволствие. „Често чувам от моите пациентки едно и също оплакване – споделя психологът Марта Меана. – Те казват, че мъжът ги гали бързо и настойчиво с една единствена цел – по-бързо да проникне в тях. И те си мислят: Цял ден той веднъж не ме е докоснал, не ме е погалил или целунал, а е имал поводи да го направи. Защо го прави точно сега и набързо?”. Според психолога жената се нуждае от прелюдия към секса – нежна, спокойна, бавна, за да бъдат възбудата и удоволствието на ниво.

Знак за равенство между оргазма и удоволствието

Мнозина са уверени, че сексът е хубав, ако и двамата партньори са достигнали до оргазъм. Реално обаче удоволствието, което двамата получават, не се изчерпва само със същината на акта и с оргазма. Нека си отговорим на въпроса какво означава секс? „От моя опит зная, че жената смята секса за великолепен, когато изпитва желание, а не когато получава резултата – казва Меана. – Груба грешка на мъжа е да пести някои сексуални действия с една единствена цел – жената по-бързо да достигне до края...” Жената може да получи удоволствие от прегръдките и целувките, но при това да не желае да губи цялата си енергия за достигане на оргазъм. За някои мъже между целувките и оргазма има прав път, от който те не кривват никога. Жените обаче също грешат, като си мислят, че мъжът винаги иска от тях максимума – бързо достигане до оргазъм. Понякога мъжът просто иска да почувства близостта на жената, да усети присъствието й. Тук е и разковничето: когато мъжът прегръща и целува жената, възможно е да не иска нищо друго. Когато обаче възбудата му нарасне, а това се случва, той не разбира защо трябва да се спре...

Секс по задължение
„Много мои пациентки споделят: Правя секс, защото това се очаква от мен. Правя го за мъжа си. Зная, че му е нужно” – казва Марта Меана. И добавя: „И доколкото те са добри и отговорни, престават да осъзнават какво искат те самите, а точно тук е и ключът към желанието...” Такива жени са така загрижени те да са добри, че вече не осъзнават своите желания. Когато мислят за секс, започват всъщност да мислят какво мъжът очаква от тях. И работата не е в това, че мъжът се държи неправилно: прекрасно е, когато мъжът продължава да желае своята жена години след началото на връзката им. Ако това негово желание изчезне, тогава вече има повод за безпокойство.

Непознаване особеностите на женската сексуалност

Женското сексуално желание е субективно и размито. Съсредоточеността върху секса и гениталиите е по-скоро мъжки подход. „Жената в секса е привлечена повече от онова, което се случва между ушите й, отколкото между краката – отбелязва психологът Меана. – Повече от всичко жената се омагьосва от факта, че влиза в ролята на съблазнителка, че е желана, че очарова мъжа и го кара самият той да се чувства прекрасен...” Важно е да се помни още нещо: женското желание е неясно и променливо, то до голяма степен зависи от обстоятелствата (например от годишния сезон, от времето на денонощието, от настроението). То изчезва по-лесно, отколкото при мъжа, макар че и по-лесно се завръща.

Физически причини

Може ли желанието да намалява заради недостиг на хормони? Това предположение има смисъл за жени в период на менопауза. Работата невинаги е в женските хормони – хормоните на щитовидната жлеза също могат да окажат влияние върху половото влечение. В подобни случаи трябва да се потърси становището на ендокринолог.

Скука
Мъжете в много случаи са привързани към жените си. Но на тях им се иска жената да желае секса така, както те самите го желаят. Жената обаче лесно губи желанието си, което кара мъжа да подпитва. Според секстерапевта Дайвид Снарч, за да иска секс, жената трябва да знае, че той с нещо е полезен за нея. Често причината не е в това, че жената не желае никакъв секс, а в това, че не я привлича сексът, който очаква от партньора си. В този случай двойката е добре да потърси мнението на специалист, който би могъл да внесе нещо ново в сексуалните отношения.

Ниска самооценка

Нищо не е в състояние да възбуди повече мъжа от възбудената жена. И нищо не възбужда жената по-силно от усещането, че именно тя възбужда мъжа. Ако една жена няма подобно усещане, нормално е да изгуби желанието си. Някои жени разсъждават така: „Той просто иска секс, а аз се оказах и този път най-близо...” Т.е. жена с такова мислене има ниска самооценка. Тя не осъзнава какво всъщност е в състояние да даде на мъжа. „У жената има три мотивации за секс – казва сексологът Розмари Бейсън – възбуда, желание и готовност. Жената може да е психологически увлечена и физически възбудена, но при това да не изпитва желание. А в друг случай може да има желание, но все още да не изпитва физическа възбуда: на нея й харесва мисълта за секс, но тялото й не чувства нищо. Готовността – това е откритост и любопитство към това какво ще се случи, ако тя позволи да се отпусне по течението. Тя може и да не е в настроение в момента, но е готова да види дали това няма да се промени...”
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.