Anna.bg
Секс
07 януари 2016

Колко секс ви е нужен, за да сте щастливи

1 563
0
Колко секс ви е нужен, за да сте щастливиАко се направи една световна статистика, което в случая е доста сложно нещо, ще се види, че са твърде малко хората, които биха се оплакали от много секс в живота си. Голяма част обаче ще си изплачат болката, че сексът не им достига. Не се знае какво ще е процентното съотношение жени – мъже. Темата обаче заслужава внимание. Никак не са малко дамите, които под сурдинка и не толкова признават, че сексът в техния живот е малко. Смята се, че колкото повече секс прави човек, толкова по-щастлив е. Това е стереотипна представа, която, оказва се, се опровергава от последните научни данни. Учените обаче не поставят под съмнение значението на качеството на секса, което е съвсем отделен въпрос. И така, колко пъти седмично трябва да се занимаваме със секс, за да сме напълно щастливи?
До скоро се смяташе, че между интензивността на сексуалния живот и нивото на щастие на човека има установена линейна зависимост: повече секс, повече щастие. Социалният психолог Еми Мюз от университета в Торонто и колегите й твърдят, че това е пълна заблуда. „Най-високо ниво на щастие се отбелязва у тия хора, които се занимават със секс примерно един път седмично”, пишат учените в списание Social Psychological and Personality Science. Тези изводи са направени на основата на сериозни анализи на проведени през годините изследвания.
За да бъдем съвсем точни: най-щастливи сред анкетираните американци били онези, които правят секс пет пъти в месеца. У тези, които се занимават със секс по-често, нивото на щастие значително падало.
Като цяло авторите на изследването са анализирали отговорите на 25 000 души, участвали в различни анкети на тема секс и щастие в годините от 1989 до 2012-а. Откритата закономерност била валидна за анкетираните и от двата пола, независимо от възрастта и независимо от това колко време са били в партньорски взаимоотношения.
Как да си обясним тази закономерност? Защо именно такъв ритъм на сексуални отношения помага на човека да се чувства максимално щастлив? Учените все още не знаят отговора на този въпрос.
„Проблемите на изследвания от подобен род са в това, че те изучават корелацията, а не причинно-следствените връзки – коментира проф. Джордж Ливънстейн от университета Карнеги. – Хората обикновено се занимават със секс толкова, колкото искат. И по някаква причина онези двойки, които стигат до тази периодичност – един път седмично, се чувстват щастливи. Но дали хората стигат до такова мислене и приемат ли подобна честота на сексуалния акт?”
Самият Ливънстейн провежда изследване през 2015 г., в което участват 64 съпружески двойки. На половината от тях било предложено да се занимават със секс два пъти по-често от обичайното и при това да отбелязват в дневник доколко щастливи се чувстват. Средно тези двойки започнали да правят секс 40% повече и не само не се почувствали по-щастливи, а напротив – усетили, че имат по-малко енергия, а качеството на секса им се влошило. Изводът е прост, казва Ливънстейн: в секса качеството е далеч по-важно от количеството.
„Под понятието секс можем да подразбираме съвършено различни неща – добър секс, лош секс. Ще видим, че качеството на секса много повече влияе върху нивото на щастие на човека, отколкото честотата, с която той прави секс. Няма обаче универсална мярка, с която да измерим количеството секс”, категоричен е Ливънстейн.
Еми Мюз и колегите й правят още един интересен паралел, задавайки въпроса кое повече повишава нивото на щастие – удовлетвореността от секса или по-високите финансови доходи. За целта са сравнени две групи анкетирани, свързани с двете теми. Какво показва анализът? Средно разликата в нивото на щастие между онези, които правели секс повече от веднъж седмично и онези, които правели секс само веднъж седмично, била примерно такава, каквато е разликата в нивото на щастие между онези, чиито доходи съставяли 15 000 - 25 000 долара годишно и онези, които имали доход 50 000 – 70 000 годишно. В абсолютно изражение онези, които правели качествен секс, били по-щастливи от онези, които имали високи доходи. „Мнозина смятат, че колкото повече секс прави човек или колкото повече пари има, толкова е по-щастлив. Това обаче е така само до определена степен”, казва Мюз.
Що се отнася до секса, неговите възможности да ни прави щастливи не са безгранични, подчертава социалният психолог. „Главното е задълбочаване на интимността между партньорите, а не трупането на количествени показатели в секса”, категорична е Мю
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.