Anna.bg
Любопитно
28 декември 2015

Гърция ще строи отново Родоския колос

1 520
0
Гърция ще строи отново Родоския колосЕкип от гръцки архитекти представи проект за пресъздаване на античната статуя на Родоския колос, разрушена преди около 2000 години.

Според главния архитект на проекта Арис Палас, новият Колос ще символизира възстановяването на гръцката икономика, съобщи BBC.“Искаме да покажем, че Гърция може отново да стъпи на крака, че има сили да направи така, че икономиката й да се възстанови“, казва Палас.
Новата статуя трябва да бъде 5 пъти по-голяма от оригинала и да достигне 135 м височина. Монументът ще бъде поставен на мястото на стария – на входа в пристанището на Родос. Корабите, които влизат в града, както през античните времена, ще минават между краката на гиганта.
„Ние не искаме да копираме античния Колос. Искаме да съживим онова, което той е символизирал. Ние ще съберем човешки и финансови ресурси по цял свят. Така той ще е символ на глобализацията и едновременно ще бъде препратка към гръцката културна традиция, свързана със стария Колос“, обяснява Палас.

Статуята ще бъде покрита със слънчеви батерии с бронзов цвят. Вътре в Колоса ще се разположи музей на Античността и библиотека. Според разчети на проектантите, издигането на статуята ще струва 250 милиона евро (273 млн долара). Тази сума трябва да се изплати за около 7 години. Авторите изчисляват, че годишно Колосът ще носи приходи от около 35 милиона евро заради увеличаването на туристическия поток.
Засега не са изяснени източниците на финансиране на проекта. Архитектите се надяват да привлекат както частни спонсори, така и финансиране от държавния бюджет.

Родоският колос е гигантска статуя на древногръцкия бог на Слънцето Хелиос, която стояла в пристанищния град Родос, разположен на едноименния остров в Егейско море, в Гърция. Той е едно от седемте чудеса на света. Статуята била направена от глина, а основата й бил метален скелет. Отгоре била покрита с бронзови листи. Височината на Колоса е била около 35 м. Колосът издържал 65 г. През 222 или 226 г. преди н. е. статуята била разрушена от земетресение.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.