Anna.bg
Психология
10 декември 2015

Да се подготвим психически за Нова година

1 306
0
Да се подготвим психически за Нова годинаНова година е специален празник, един преход, по време на който искаме да си направим равносметка, да погледнем в бъдещето, да научим съдбата си. Даже най-сериозните и прагматични хора очакват да се случи някакво вълшебство – включва се магичното мислене, особеното настроение на очакване, сетивата са изострени – но едновременно с това нарастват умората, вълнението и тревогата. Тези упражнения може би ще ви помогнат да научите нещо ново за себе си.

Да поговорим и да кажем довиждане
Вероятно всеки от вас има някоя загадъчна вещ – отдавна излязла от употреба, но някак ръката ви не се вдига да я изхвърлите. Въвеждайки ред преди празниците, вземете някоя такава вещ, която „не иска да си отиде“. Влезте в нейния образ, представете си, че тя си говори с вас – какво би ви казала? От какво може да се оплаче? Какво ще си спомни?
Може би това е рокля от вашата младост и ще ви каже, че ви помни колко млада и стройна бяхте, пълна с планове и вдъхновение, и тя иска да остане с вас като символ на младостта? А може би, това е нещо наистина излишно, с което по-добре да си кажем довиждане и да се разделим?

Злият дух на харченето
През цялата втора половина на декември ние сме подложени на празнична треска за пазаруване. Да се опитаме да постъпим по друг начин – не по-малко от седмица преди Нова година избираме „демон на ненужните вещи“ – назначете на този пост стар вестник, например. Спомнете си как този дух ви подбутваше в предишни години да купувате огромни количества вкусна, но далеч не винаги нужна храна, официални дрехи (нали е празник), сувенири и символи на годината. Спомнете си всичкото бързане, прекаляване, когато посягате към всичко и веднага.

Помислете, че вашият демон е хитър търговец. Представете си как сега пак ви вика, изкушава, хихика злорадо, че ви е измамил. Сега го вземете и го изтърсете като черга – това е само стар вестник, той не може да има власт над вас! Чертите на вашето вътрешно Дете са емоционалност и въображение, спонтанност, радост и простота. Но не бива да забравяме, че вътрешното Дете е понякога алчно и завистливо, често не иска да се съобрази с реалността, а иска да получи всичко накуп. Но то може да бъде научено да не прекалява, или ние да се научим навреме да „поемаме управлението“, когато Детето се заиграе, а злият дух на харченето само дебне да се възползва.

Да погледнем в миналото
По време на празничната суматоха много мислим как да зарадваме близките си, а себе си често пропускаме. Вземете свой албум с детски снимки, изберете някоя, която ви харесва повече от другите, разгледайте я, спомнете себе си по онова време. Помислете какво вие, сегашната, можете да направите за онова момиченце. Помислете си колко дълго не си е играла, какво би искала да научи, да види или да опита нещо вкусно. Сега тя е отражението на вашето вътрешно Дете. Към него трябва да проявяваме внимание редовно. Например, мислено да се договорим за пет малки добри неща, които ще си поднасяме всеки ден. Не мислете, че е толкова просто!

Какво е психодрама
Скоро ще станат 100 години откак психодрамата се използва като метод в психотерапията. Нейният създател - Джейкъб Леви Морено, първи използва в своята работа драматично, сценично действие. Съществуват заблуди, че този близък до театъра метод е подходящ само за творчески настроени хора. Но това не е така. Не са нужди някакви специални качества, за да можем чрез психодрамата да отговорим на някои въпроси, да решим проблеми и да успеем по-добре да разберем себе си. Това е гъвкав метод с много възможности – работи се над проблема чрез действия, които често са много по-правдиви от думите. Чрез психодрамата можем отново да се запознаем със собствените си чувства, състояния, недоразбрани житейски ситуации.

Целта на всяка терапия са промените. Този метод помага те да станат реалност, но не би могъл да бъде ефективен без участието на самия човек. Например – можете да погледнете на ситуация от своя живот не като участник, а като зрител, и да видите съвсем неочаквани прояви и взаимодействия. Можете да смените ролите си с участниците в психодраматичната група, да влезете в чужда кожа, за да разберете нещо ново за своите отношения със света.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.