Anna.bg
Семейно здраве
27 ноември 2015

Да изчистим организма си от никотина

2 451
0
Да изчистим организма си от никотинаТютюнопушенето е вредно, вероятно няма две мнения по този въпрос. Колкото по-скоро приключим с този вреден навик, толкова по-добре. Никотинът се извежда от организма в продължение на 1 до 3 дни. Този процес може да бъде ускорен, ако се употребяват някои подходящи продукти.
Никотинът е силнодействащ невротоксин, който в малки дози оказва възбуждащо въздействие върху психиката. Той блокира ацетилхолиновите рецептори, при което нервните и мускулните клетки започват да функционират неправилно. Именно никотинът формира самата привичка за пушене и учестява сърдечния ритъм, повишава налягането, а заедно с това и риска от възникване на инсулт.

Днес, независимо от всички забрани и ограничения, както и новите изследвания, които потвърждават изключителната вреда от пушенето, хората пак трудно се отказват от цигарите. Разбира се, тютюнът може да бъде дъвкан или помирисван, както в старите времена, но фактът е факт – дори така никотинът попада в кръвта.
Съществуват обаче продукти, които помагат на организма бърза да се изчисти от никотина. Нека да видим какви храни трябва да използваме, за да бъдем по-здрави.

Броколи
В броколите има огромно количество витамини B5, C и B, които подпомагат регулирането на най-важните процеси в организма. Техният недостиг може да доведе до неправилно функциониране на жизнено важни органи.Броколите допълват нуждата от витамин С и поддържат необходимото равнище на метаболизъм. Освен това в тях се съдържа генът NRF2, който предпазва белите дробове от окислителните и възпалителни процеси, предизвикани от пушенето.


Портокал
Портокалът е много мощно оръжие срещу никотина. Този цитрусов плод зарежда организма с нашия любим витамин С и помага да се свали стреса, който започваме да изпитваме, когато се отказваме от цигарите.

Спанак
Спанакът е любимата храна на моряка Попай. А както е известно, Попай е най-силен в света, макар и измислен. Като персонаж той е много внимателен и не случайно се храни със спанак – в това растение се съдържа много фолиева киселина – водоразтворимия витамин B9, изключително полезен за имунната и за кръвоносната система. Салатата от спанак подпомага по-бързото извеждане на никотина от организма и ни възвръща нормалния режим на съд и бодърстване.

Джинджифил
Много полезна и любива подправка в сладкарството. Освен интересните си вкусови качества джинджифилът помага при лечение на простуда, възпаление в гърлото и устната кухина.

В народната медицина коренът от това растение се използва почти повсеместно, даже за отслабване. За пушачите джинджифилът е полезен с това, че веществата, които съдържа, помагат да се намали нивото на липидите в кръвта. Това оказва положително въздействие на цялата сърдечно съдова система, която по този начин се възстановява от продължителното никотиново отравяне.

Боровинка
Както вероятно вече се досетихте, този плод е истински витаминен хит парад. Боровинката също не отстъпва на останалите – киселината, която съдържа, помага по-бързо да се освободим от никотина. Никотинът повишава равнището на захар в кръвта, точно както го правят тези плодчета. Опитайте се да замените цигарата с няколко боровинки – това ще ви помогне да преодолеете синдрома на отказването.

Лимон
Лимонът е още едно тактическо средство за борба със стреса, който почти неизбежно съпътства отказването от тютюнопушене. Ако пушите, никотинът се задържа в кръвоносната система средно до 3 дни, като действа разрушително на кожата и имунитета. Витамин С и самата лимонова киселина могат да върнат бодростта на организма. Пийте чай с лимон, правете си лимонада или добавяйте лимон в храната – всеки вариант е полезен.

Морков
Да споменем и другия полезен витамин – витамин А. Пушачът редовно унищожава резервите му в организма. Когато нивото на витамините А и С в организма намалее, започват да измират нервни клетки, нарушава се циркулацията на кръвта и като следствие – се влошава нормалното функциониране на мозъка. Яжте по-често моркови – смята се, че бета каротинът, който се съдържа в него, има сериозни имуностимулиращи качества.

Нар
Пушенето нарушава сърдечния ритъм, води до аритмия и много други вредни последици. Естествената проходимост на съдовете рязко се влошава и като резултат на клетките в организма започва да не достига кислород. Нарът помага да се изчисти кръвоносната система и да се подобри кръвообращението. Той е богат на макро- и микроелементи – калций, магнезий, калий, манган и натрий. Сокът от нар е полезен при малокръвие и проблеми със стомаха, от които пушачите често страдат.

Покълнала пшеница
Попадайки в кръвта, никотинът силно свива съдовете и кръвното налягане се повишава. В резултат на това състоянието на пушачите се влошава. Покълналата пшеница е богата на витамин Е, който е мощен антиоксидант и природен имуностимулатор. Тази храна притежава много полезни качества – способства за подмладяването и за стабилното функциониране на организма.

Зеле
Съществуват мнения, че зелето е до такава степен полезно, че намалява дори риска от възникване на онкологични болести. То е естествен източник на изотиоцианати – биологически активни съединения, които са отговорни за редица жизнено важни функции – защита на организма от йонизиращи лъчения и развитие на ракови клетки.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.