Anna.bg
Семейно здраве
21 ноември 2015

И още веднъж – кафето е полезно

1 165
0
И още веднъж – кафето е полезноКафето, с или без кофеин, намалява смъртоносния риск при болести, които най-често водят до летален изход сред жителите на САЩ. До този извод стигат учените от Харвардското училище за обществено здраве.

По думите на ръководителя на изследването Франк Ху, умерената употреба на кафе възпрепятства развитието на редица сериозни заболявания. Затова си струва то да бъде включено в менюто за здравословно хранене.

По време на проучването екипът учени анализирали данните от три текущи изследвания, провеждани през последните 30 години. Разгледани били данните на повече от 200 хиляди анкетирани. Така харвардските изследователи стигнали до доста интересен факт. При хората, които пият 3 до 5 чашки кафе на ден, е намален рискът да умрат от заболяване на сърцето, диабет втори тип, болест на Паркинсон, а също така и да посегнат на живота си.
Авторите на изследването свързват това със способността на веществата, които се съдържат в кафето, да намаляват устойчивостта на организма към инсулина и да предотвратяват възпаленията. Получените от епидемиолозите резултати се потвърждават и от други аналогични изследвания, според които 4-5 чашки кафе на ден намаляват риска от развитие на болестта на Паркинсон 2 пъти, както и намаляват риска да се разболеем от други смъртоносни болести с 21 на сто. Продължават изследванията, насочени към проучване на влиянието на компонентите на кафето върху човешката ДНК.

По-рано в Холандия официално беше призната ползата от друга напитка. Лекарите препоръчват на възрастното население да се пият от 3 до 5 чаши черен или зелен чай, който помага да се поддържа организмът в добро здраве.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.