Anna.bg
Кариера
20 ноември 2015

3 признака, че трябва да смените работата

1 841
0
3 признака, че трябва да смените работатаПонякога работата не просто не ни харесва, тя е направо вредна за нашето здраве. Какви са симптомите и какво можем да предприемем, ако ситуацията е чак толкова лоша?

Нито една работа не заслужава да се тормозим прекалено. Ще кажете – просто няма друга. Ще добавите, че стресът и неприятностите са навсякъде. Нещо повече – сред нас сигурно има хора, които обичат този работен стрес и само в крайно стресова ситуация се чувстват нужни и незаменими, и само тогава им се струва, че са си на мястото.

Но дори да сте от тези хора и стресът да ви кара да работите с още по-голямо удоволствие, имайте предвид, че дори тогава той се отразява зле на здравето. Може би мозъкът ви тържествува, но вашето тяло страда. Имайте предвид – работата може да бъде вредна, дори ако ви харесва. Но най-опасна е онази работа, която ненавиждаме. Как да разберем дали работата ви, дори да е сигурна и добре платена, може да ви убие?

Понеделниците
Отличен начин да разберете дали имате проблем с работата си е да проследите динамиката на своето настроение и нивото на стреса в течение на седмицата. Първо – ненавиждате ли понеделниците? Мярка ли ви се мисълта, че утре е понеделник и ще ви се наложи да ставате за работа, и само заради това настроението ви рязко се влошава?

Струва ли ви се, че единствената ви цел през седмицата е някак си да доживеете до петъка?

Нараства ли равнището на вашия стрес в началото на седмицата и се намалява през почивните дни?

Ако сте отговорили утвърдително на тези въпроси, добре е спешно да помислите за смяна на работата. Не мислете, че при всички е така. Не приемайте за нормално да прекарвате живота си в тихо отчаяние. Нормално човек отива на работа с удоволствие и не се страхува от понеделниците. Мисълта за началото на работната седмица му доставя също такова удоволствие, както мисълта, че идва уикендът. Трябва да си намерите добра и приятна работа. Да, това не е никак лесно, но си струва да опитате.

Храната
Нека видим с какво се храните през петте дни на работната седмица. Все по-често жертвате закуската, за да не закъснеете за работа? По време на обедната почивка нямате време или имате съвсем малко време, така че единствено ви остава да напъхате в устата си един тлъст хамбургер? А и парите не ви стигат, за да обядвате всеки ден на прилично място...

Да не говорим, че като се върнете от работа (предполагаме, че нямате някой, който всеки ден да ви готви у дома) не можете да намерите сили в себе си да си приготвите нещо здравословно и въпросът приключва или с поредния полуфабрикат или пред телевизора без никаква вечеря?

Погледнете сега тази ситуация отстрани. Пет дни в седмицата вие се храните абсолютно нездравословно. Вие вредите на организма си заради работата.

Ако живеете по график, който не ви дава възможност да се храните редовно и със здравословна храна, този график трябва да бъде променен. За здравето си струва да жертвате дори най-високо платената работа.

Защо е важно това? Защото това, което губите, като подлагате организма си на такъв хранителен стрес, не може да бъде възстановено. Да бъдем реалисти, ние сме обикновени хора в този свят и няма как да се отървем от фастфуда, но такава храна трябва да е изключение в менюто ни, а не всекидневие. Ако е обратното – мислете какво можете да направите с тази работа. Тя бавно ви убива.

Пътуването
Вие пътувате до работа повече от 40 минути. Тоест всеки ден, в който и без това часовете не са много, вие прекарвате в път повече от 2 часа. При това сутрин винаги сте под стрес, защото на работа е режимът е строг и в никакъв случай не трябва да закъснявате, а вечер сте толкова уморени, че ви зе затварят очите, дори ако сте зад волана.

Или пък ви се налага да правите повече от едно прекачване в метрото. Или да ползвате повече от един вид транспорт, а в града ви задръстванията са всекидневие. Помислете си, каква е заплатата ви и не можете ли за такива пари даже в най-кризисен момент да си намерите подобна работа с подобна заплата, но по-близо до дома? Потърсете, все пак животът ни не е толкова дълъг.

Не е ли по-добре да използвате това време, изгубено в пътуване до работата, за нещо по-полезно – за същата тази работа например?
Най-голямата международна рейтингова компания Deloitte's Shift в свое изследване сочи, че 80 на сто от жителите на планетата ненавиждат работата си.

Това е ужасно число и повечето от нас попадат в него, но важното тук е нещо друго. Обърнете внимание – 20 на сто от хората обичат работата си. Не бихте ли искали да принадлежите към това щастливо и здраво малцинство?

Психологът от Ню Йорк Сюзън Гросман казва, че хората, които обичат работата си, живеят средно с 10 години по-дълго. Помислете – цели 10 години! Струва си да се замислим и да предприемем нещо, докато все още има време.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.