Anna.bg
Брак
05 ноември 2015

Кога да се оженим, за да не се разведем

2 156
0
Кога да се оженим, за да не се разведемНай-малката вероятност за развод е при двойките, които са се оженили на възраст 28-32 години, твърди Никълъс Уолфингър, социолог от Университета в щата Юта, САЩ.

Тази оптимална възраст за сключване на брак е изчислена от учените на базата на данни от национално изследване за ръста на семействата в периода 2006–2010 г. Според изводите на Уолфингър, шансовете за развод са доста високи, ако младите хора са регистрирали връзката си официално до своята 28-ма година. В този случай става дума за липса на зрелост и навици да се справят с трудностите, както и с ниското равнище на образование на съпрузите, което по принцип повишава риска от развод независимо от възрастта.

В посочения от учените „безпроблемен” период рискът от развод намалява с 11 на сто, а след 32-ата година се увеличава рязко с 5 на сто. При това, както посочва Уолфингър, това е относително нова тенденция. Анализирайки по-ранни данни от 90-те години, той е забелязал, че в този период рискът от развод между съпрузите бил толкова по-малък, колкото по-късно те сключвали брак.

Социологическото изследване привлече интереса на обществеността, но научната общност се отнесе към него скептично.

Например, известният във Великобритания брачен терапевт Андрю Маршал отбелязва, че проблемът на хората не е в това дали да се оженили прекалено рано или прекалено късно. Най-трудното е да се поддържат въображаемите „идеални” отношения. Илюзия е обаче, че можете да срещнете човек, който ще ви разбира на 100 процента и тогава проблемите ще отпаднат от само себе си.

Маршал смята, че е грешка да се опитваме да правим всичко правилно – да изберем правилния човек, правилния път, да се оженим в правилния ден и т. н. Едва ли не хората, които се мъчат да изпълнят всичките необходими ритуали, по този начин искат да докажат на себе си и на околните, че имат право на този брак.

Бракът по принцип остава често разглеждана тема сред психолозите, социолозите и други специалисти.

Например, в опит да разберат защо се разпадат семействата, учените са изяснили, че разводът по-често е иницииран от жените, а не от мъжете. Друга група изследователи посочва, че разривът в отношенията между четвъртата и седмата година е наследство от древните ни предци. И още нещо, което по-рано се смяташе за невярно – при определен тип характер самотниците са точно толкова щастливи, колкото и женените им връстници.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.