Anna.bg
Психология
24 октомври 2015

Думите, които могат да ви разболеят

2 147
0
Думите, които могат да ви разболеятГерманският психотерапевт Носрат Песешкиян първи открива, че съществуват думи, които програмират развитието на болести в човешкото тяло. С течение на времето Песешкиян успява да докаже, че тези разрушителни думи присъстват в речника на всички хора.
Обърнете внимание – няма човек, който може да се опази от думите, които програмират болести и ги материализират ги в тялото. Но когато знаем кои са тези думи и изрази, можем да се научим да ги избягваме. Тези думи доктор Песешкиян нарича органична реч.

Органичната реч
Органична реч са думите и изразите, които директно въздействат върху човешките органи. Тези думи и изрази са ви добре познати. Те обаче са наистина опасна и разрушителна енергия, която е способна да разболее и на най-здравия човек. И още веднъж обърнете внимание колко виртуозно са замаскирани тези думи разрушители. Чак да не повярва човек как безобидни на пръв поглед думи могат да навредят толкова силно.

Казвате ли често:
- Изчерпа ми се търпението

- Направо си счупих главата

- Гложди ме, човърка ме нещо

- Стомахът ми е на топка

- Заседна ми в гърлото

- Спряха ми въздуха

- Не мога да го смеля (нещо или някого)

- Изпиха ми сока, кръвчицата

- Писна ми до смърт

- Сърцето (дъхът) ми спря

- Буквално ме втресе

- Преситен съм от глупости

- Притискат ме

- Ще умра

И така нататък. Маскировката е невероятна – ние си мислим, че използваме ярки метафори, за да изразим състояние, а всъщност задаваме на тялото си толкова точни команди, че тялото даже не смее да не ги изпълни. И наистина започва да ги изпълнява.

Органичната реч създава болест или ни съобщава за това

След като д-р Песешкиян публикува своите изводи за влиянието на органичната реч върху здравето на човека, тези изводи са многократно проверявани. Особено старателно е проучен въпросът, дали органичната реч предизвиква болестта или ни съобщава за тази болест? Оказва се, че я създава. Имаше хипотеза, че разрушителните думи се появяват в речника на човека след възникването на болестта – тоест, по някакъв начин тялото съобщава за сривове. Това предположение обаче не е потвърдено.
С голяма сигурност може да се каже, че картината е следната: първоначално човек включва разрушителните думички в своята активна реч (залага програмата на конкретната болест), и едва след това възниква болестта. И то не някаква случайна, а именно тази болест, която е била заявена.

И още нещо впечатляващо – веднъж създали болестта, думите разрушители все по-здраво се наместват в активната ни реч, не за да сигнализират за болестта, а да я поддържат, да й дадат възможност да се развива. Органичната реч е самостоятелна психична програма и тя има напълно аргументирана мисия – да поддържа това, което вече е създадено.

По-долу ви показваме обобщени данни от подробни изследвания на речта на хиляди пациенти. Разбира се, наборът от думи за всяка болест е значително по-богат, но ако си поставите цел да засечете в собствената си реч думите, които могат да разрушат здравето ви, приведените примери ще ви помогнат да се ориентирате. Бъдете сигурни – след като откриете в своята всекидневна реч думичките разрушители, бързо ще се отървете от тях.

Механизмът за това е прост и разбираем – открит, означава разобличен. Разобличен, следователно обезоръжен. Трябва ли да добавим, че когато си отидат разрушителните думи, ще си отиде и болестта?

Ето наборът от думи, които викат болести

- Повръща ми се от това, преситих се (на нещо или от някого) , отвратен съм от вдън душата си - анорексия

- Претоварен съм от грижи. Нося си кръста. Проблемите ми лежат на плещите – остеохондроза

- Нещо ме гложди, трови ми живота, не съм на себе си, писна ми до смърт – рак

- Самоизяждам се, не мога да го смеля това (или този) - язва

- Търся отдушник, изливам гнева си, спря ми въздухът –бронхиална астма и хипервентилационен синдром

- Изпиха ми кръвчицата, изстискан съм като лимон – заболявания на кръвта

- Приемам го навътре, сърцето ми се къса, удар в сърцето – инфаркт на миокарда

- Не искам да съм в неговата кожа, лесно раним съм, тънка ми е кожата – заболявания на кожата и алергия

- Счупих си главата, рискувам главата си, блъскам главата си в стена – мигрена, метеозависимост

- Куцам с двата крака, неустойчив, непроходим – хронични гърчове, подагра

- Изпускам парата, изчерпа ми се търпението, наливам масло в огъня – високо кръвно налягане

- Горчи ми животът, отровиха ми живота, никаква радост няма – болести на черния дроб и жлъчката

- Очите ми да не го виждат, страшно е да го погледнеш, мразя светлото, непрогледно ми е – очни болести

- Това да не го чувам, не ми казвай, млъкни, шумно е – намаляване на слуха, глухота

- Клати се, тресе ме, вбесява ме, пречи ми, писна ми - депресия

Няма значение за кого или какво се отнасят тези думи или изрази. Самият факт, че присъстват в активната реч, вече залага, а след това и поддържа програмата на болестта. Затова обърнете внимание какво говорите. Без специална подготовка може и да не усетите какво изричате, затова наблюдавайте какви думи разрушители присъстват в говора на близките ви. Постепенно ще започнете да чувате и себе си.

Бъдете деликатни – околните може да се почувстват засегнати, ако решите да ги поучавате. Обменете с тях информация, дайте им да прочетат този материал или други подобни на тази тема, нека сами направят своя извод. И да вземат решение какво да говорят.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.