Anna.bg
Любопитно
10 септември 2015

Маите предизвикали промени в климата

2 077
0
Маите предизвикали промени в климатаАктивната селскостопанска дейност на древната цивилизация на маите преди повече от 2000 години е довела до глобални промени в климата.

Масовото изсичане на дървета от народа на маите и пресушаването на блатата за създаване на стопански полета са довели до глобални изменения в екосистемата на тропическите гори и са подпомогнали затоплянето. Това казват в своето изследване специалисти от Тексаския университет в град Остин, САЩ.

По-конкретно археолозите смятат, че добивът на глина и активните селскостопански дейности с използване на торове са предизвикали ерозия на почвата. Промените в ландшафта и добивът на строителен материал са оказали сериозно въздействие върху околната среда.

„Смята се, че глобалните промени в климата започват в епохата на индустриалната революция. Нашето изследване показа, че дейностите на народа на маите, живели преди повече от 2000 години, също е променяла природата и е станала причина за намаляване на горските масиви, увреждане на почвата и засушаване”, отбелязва Тим Бич, професор по география в Тексаския университет.

„Имало е и положителни промени. До днес съществуват създадените от индианците водно-блатисти полета, които поддържат съвременните гори”, допълва експертът. Според него, хората трябва да се поучат от маите в създаването на „умна” система на обширни селскостопански полета с богат урожай, подхранвани от изкуствени водоеми.

Данните от изследването нагледно показват влиянието на цивилизацията на маите върху климата на съвременните територии в Америка, което говори за древни и сложни взаимни връзки между човека и природата.

Учените смятат също, че историята за гибелта на тази индианска цивилизация трябва да послужи като урок за съвременните хора, които също се намират на прага на глобални климатични промени.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.