Anna.bg
Любопитно
02 септември 2015

Защо гениите са капризни и мнителни

2 062
0
Защо гениите са капризни и мнителниСприхавият нрав, мнителността и склонността към постоянно мрънкане могат да са белег за богато въображение и високи творчески способности, смятат специалистите от Кралския колеж в Лондон.

Психологът от Кралския колеж Адам Перкинс твърди, че при появата на невротични състояния се активизира зона от мозъка, отговорна за мисленето, включително и творческото. Той стига до този извод след като се запознава с лекцията за ненатрапчивите мисли на своя колега Джонатан Смолууд от Йоркския университет. Изследователят разказва, че при процедура на магнитно резонансна томография при доброволците, участвали в неговия експеримент, в мозъка на се активизирали неврони от някои участъци на медиалната префронтална кора, което говори за тяхното силно безпокойство – един от признаците за невроза.

По думите на Перкинс, склонността на невротиците непрекъснато да засилват негативните си емоции без повод им помага също така да се съсредоточават върху решаването на проблеми, в това число чисто творчески, дълбоко да анализират околната действителност. „Безпочвените страхове и резки промени в настроението способстват за развитие на въображението, затова невротиците не трябва да виждат своето състояние само в черно”, коментира психологът. Освен сприхавостта, мнителността, отчаянието, самотата и тревожността, гениалните хора могат да бъдат много общителни и да създават шедьоври, затова често им се прощават отрицателните качества.
Коментари в Facebook
Добави коментар
Информация
За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.